Informatie

Welkom op Animatieblog, waar animatie in alle vormen centraal staat. Je vindt hier nieuws over avondvullende films, korte films van professionals en studenten, series, reclamespots, muziekvideo’s, recensies, weetjes, tips, koopjes en meer. De redactie zet zich elke dag in om jou op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de animatiewereld. Een boeiende wereld die steeds groter en gevarieerder wordt, maar door velen toch nog steeds als iets voor kleine kinderen wordt beschouwd. Animatieblog zal je bewijzen dat er zo veel meer is dan alleen familiefilms en dat animatie zich letterlijk en figuurlijk in allerlei gedaanten vertoont. Al snel zal je merken dat animatie geen genre, maar een volwaardig medium is.

Met een vinger aan de pols van de animatiesector in Nederland en België en de andere vingers boven het toetsenbord, streeft de redactie ernaar om interessante projecten van eigen bodem onder de aandacht te brengen. Daarom komen op Animatieblog naast de grootschalige producties uit Hollywood ook intiemere, lokale projecten aan bod.

Ontstaan

Begindagen Animatieblog (2006)Op 30 januari 2006 begon Ferry Piekart als een van de eerste een Nederlandstalige blog waarop hij recensies en nieuwtjes over animatiefilms plaatste. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk; vanaf augustus 2007 werd hij bijgestaan door Wendy Snoekx toen haar blog Fantasia samensmolt met Animatieblog. In december 2007 nam Wendy de fakkel helemaal over. Enkele maanden later kreeg ze versterking van Andreas De Ridder en Edgar Schaake. In juli 2008 voegde Valérie Wauters zich bij het team. Toen Wendy in maart 2009 haar bloggersmantel aan de haak hing, kwamen Daisy Dierikx en Seppe De Kepper het team aanvullen. In april 2010 keerde Wendy nog even terug omdat ze niet langer aan de lokroep van animatiebloggen kon weerstaan. Gelijktijdig zorgden de verse aanwinsten Tünde Vollenbroek en Ernst-Jan van Melle voor nieuw bloed in de redactie.

Vaste waarde

Vandaag is Animatieblog een vaste waarde. Niet langer het blogje dat in het begin dagelijks een tiental bezoekers bereikte, maar een volwaardige nieuwssite die elk dag duizenden geïnteresseerden lokt. De voorbije jaren is Animatieblog dan ook uitgegroeid tot de grootste Nederlandstalige bron voor liefhebbers van het geanimeerde medium.

Op dit moment bestaat de internationale redactie uit Seppe De Kepper en Tünde Vollenbroek. De leuke mascotte van Animatieblog werd ontworpen door Michèle Vanparys en tot leven gebracht door de animators Joost van den Bosch en Kenny Rubenis. Hieronder vind je wat meer informatie.

Huidig team

Mascotte AnimatieblogHoewel hij geen animatie studeerde, kijkt Animatieblogs bezieler en hoofdredacteur Seppe De Kepper al jaren met fascinatie naar de vele mogelijkheden van het medium. Daarom besloot hij om de geanimeerde wereld vanuit journalistieke hoek te benaderen en verslag uit te brengen over de vele interessante projecten die gemaakt worden, zowel in de lage landen als in de rest van de wereld.

Tünde Vollenbroek studeerde als animator af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, werkt voor het KLIK! Amsterdam Animation Festival en produceert animatie(films) voor onder andere de Nederlandse studio’s The Drawing Room en Studio Pupil. Voor Animatieblog schrijft zij vooral over de Nederlandse sector en de wereldwijde animatieagenda.

De Belgische illustrator en animator Michèle Vanparys ontwierp de unieke mascotte van Animatieblog. Ze werkte de voorbije jaren mee aan animaties voor televisieseries (waaronder de hit Kabouter Wesley), videoclips en reclamefilms. Een van haar huidige projecten is het ontwikkelen en vormgeven van een educatieve, geanimeerde app voor kinderen. Een greep uit haar werk vind je op michelevanparys.com.

Animator Joost van den Bosch heeft de Nederlandse animatiestudio Ka-Ching Cartoons opgericht samen met Erik Verkerk. In Rotterdam werken ze aan eigen creaties en projecten in opdracht. Recent maakten ze de storyboards voor de tekenfilm Pim & Pom – Het Grote Avontuur. Momenteel gaat hun aandacht onder meer naar George and Paul, een komische stop-motionserie voor jong en oud.

Nederlander Kenny Rubenis is een professionele striptekenaar die af en toe animeert. Jarenlang verfijnde hij zijn techniek als assistent van de populaire cartoonreeks Fokke & Sukke. Daarnaast gaf hij verschillende korte strips uit in eigen beheer. Sinds januari 2014 trakteert hij meer dan een miljoen lezers van dagblad Metro (voorheen Sp!ts) op komische nerdavonturen met zijn reeks Dating for Geeks, waarvan in maart 2015 het tweede album verschijnt.