09/12/2017

Loving Vincent is Beste Europese Animatiefilm 2017

Jaarlijks bekronen de European Film Awards de beste producties van Europese bodem. Er worden ruim twintig prijzen uitgereikt, van Beste Regisseur tot Beste Kostuumontwerper. Dit jaar waren er voor het eerst vier in plaats van drie titels genomineerd in de categorie voor de Beste Europese Animatiefilm 2017.

Poster Loving VincentIn Berlijn werden zaterdagavond de winnaars bekendgemaakt van de Europese awards. De Zweedse komedie The Square was met zes prijzen de grote winnaar van de avond, maar in de categorie voor Beste Animatiefilm ging Loving Vincent met het blinkende beeldje aan de haal. De kunstig geschilderde animatiefilm versloeg drie andere genomineerden: Ethel & Ernest, Louise by the Shore en Zombillenium.

De Brits-Poolse samenwerking van Trademark Films en BreakThru Productions werd geregisseerd door Dorota Kobiela en Hugh Welchman. Het koppel (zie onderstaande video voor hun speech) schreef het script samen met Jacek Dehnel.

De film bestaat uit meer dan 65.000 frames die met olieverf op het canvas werden geschilderd. Voor dat indrukwekkende stukje ambachtswerk werden ruim 120 schilders uit alle hoeken van de wereld ingeschakeld. Loving Vincent werd gemaakt met behulp van rotoscopie, een techniek waarbij over het eerder opgenomen referentiemateriaal van echte acteurs wordt geschilderd (zie onderste video).

Het verhaal draait om het leven en de (mysterieuze) dood van Vincent van Gogh. Was de kunstenaar die zijn eigen oor afsneed een gek of een genie? Aan de hand van zijn persoonlijke brieven en schilderijen wordt in deze film – letterlijk en figuurlijk – een uniek portret geschetst. Uiteraard werden een heleboel bekende meesterwerken van Van Gogh in de film verwerkt: een negentigtal schilderijen konden bijna een-op-een worden gebruikt, een dertigtal andere moesten worden uitgebreid of aangepast. Ondanks de noodzakelijke eigen interpretaties bleven de makers zo trouw mogelijk aan de originele stijl van de kunstenaar.

Speech van de winnaars

European Animated Feature Film 2017 – Loving Vincent

The award for European Animated Feature Film 2017 goes to LOVING VINCENT by Dorota Kobiela & Hugh Welchman! #efa2017

Geplaatst door European Film Awards op zaterdag 9 december 2017

Trailer voor Loving Vincent

Making-of Loving Vincent

Geplaatst door onder Awards, Films