14/11/2017

DreamWorks gaat korte animatiefilms maken

Na de overname van DreamWorks Animation door NBCUniversal werd Jeffrey Katzenberg vervangen door Chris DeFaria. In maart drukte de topman zijn eigen stempel op de studio met de oprichting van een nieuw programma voor korte animatiefilms.

Logo DreamWorks AnimationMet het DreamWorks Shorts-initiatief treedt de studio in de voetsporen van concullega’s zoals Disney en Pixar. Iedereen die bij DreamWorks werkt, kreeg de kans om een idee voor een korte film te pitchen, zowel animators en productieassistenten als technische regisseurs die zich normaal alleen over de belichting ontfermen. Er kwamen persoonlijke verhalen aan bod, grappige sketches en eenvoudige animatietestjes; sommige waren in 2D, de meeste in 3D en eentje was in stop motion.

De bedoeling is om de volgende drie jaar zo’n twee tot drie korte animatiefilms te verwezenlijken. Met die films wil DreamWorks talent binnen de studio verder ontwikkelen. Daarbij wordt gefocust op storytelling, vernieuwende technologieën en het ontdekken van personages die mogelijk interessant zijn voor avondvullende animatiefilms. De beperkte lengte van de films zorgt er volgens DeFaria voor dat de teams vrijer zijn en meer risico’s durven te nemen op het vlak van verhaal en design. Eerder werden wel al korte films gemaakt bij DreamWorks, maar toen ging het steeds om bonusfilmpjes of tv-specials die bij avondvullende films hoorden.

Bird Karma - DreamWorks ShortsUit 25 pitches werden acht projecten geselecteerd om verder te ontwikkelen. Drie ervan zullen in de komende achttien maanden worden uitgebracht: Bird Karma van William Salazar, Marooned van Andy Erekson en een voorlopig titelloze film van het trio Pierre Perifel, Liron Topaz en Juan Pablo Sans.

Bird Karma is de eerste van de DreamWorks Shorts en wordt het regiedebuut van William Salazar, die in de jaren negentig bij de studio aan de slag ging. Hij werkte als (supervising) animator mee aan klassieke tekenfilms (The Prince of Egypt, The Road to El Dorado, Spirit, Sinbad) en later ook aan computeranimatiefilms (Shark Tale, Over the Hedge, Kung Fu Panda).

Salazar is en blijft een 2D-animator in hart en nieren. Uit de onderstaande, onafgewerkte ‘work in progress’-video blijkt dat hij voor Bird Karma trouw blijft aan zijn geliefde, traditionele medium, maar de kans bestaat dat het eindresultaat een 3D-animatie wordt. Het filmpje gaat vooraf aan The Boss Baby. Die komedie is bij ons al lang verschenen, maar gaat in Japan pas in première in maart 2018. De rest van de wereld zal Bird Karma op Amerikaanse en een aantal internationale filmfestivals kunnen meepikken.

Voorproefje van Bird Karma

"Bird Karma" short clip – work in progress – by William Salazar

Geplaatst door The Art of Animation op maandag 2 oktober 2017

(Via Variety)

Geplaatst door onder Films, Trailers