11/11/2017

26 animatiefilms in de running voor Oscar

Bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences werden opnieuw heel wat producties ingediend voor de Oscar voor Beste Animatiefilm. Dit jaar strijden 26 animatiefilms om het prestigieuze gouden beeldje. Dat is er één minder dan het recordaantal van vorig jaar.

Poster CocoDe longlist van de 90e editie van de Academy Awards bevat een uiteenlopende selectie. Stop-motionstudio’s Aardman en LAIKA brachten dit jaar (helaas) niks uit en Walt Disney slaat 2017 over omdat zusterstudio Pixar al twee films heeft, maar verder zijn alle grote studio’s zoals Sony, DreamWorks, Blue Sky en Warner Brothers aanwezig. Toch vind je op de lijst ook aardig wat kleinere tekenfilms uit Europa en Azië terug die een gooi doen naar de felbegeerde filmprijs. Opvallend is dat er dit jaar vijf animatiefilms uit Japan komen.

Een van de kanshebbers werd deels in België gemaakt. The Big Bad Fox, gebaseerd op de komische dierenstrips van Benjamin Renner, is een samenwerking van de Franse studio Folivari en het Belgische productiehuis Panique! Een groot deel van de postproductie werd in Wallonië verzorgd door de studio Digital Graphics. En aan Ethel & Ernest, een Engels-Luxemburgse adaptatie van de strip van Raymond Briggs, werkten een aantal Nederlandse animators mee.

Wijziging nominatieregels

Poster The BreadwinnerNog niet alle films op de onderstaande longlist hebben aan alle voorwaarden voldaan (zoals een verplichte vertoning in Los Angeles voor het einde van dit jaar). Als er minstens zestien animatiefilms geldig verklaard worden – wat zo goed als zeker is – is er plaats voor vijf nominaties. Die nominaties werden vroeger bepaald op basis van de punten die ze kregen van het selectiecomité van de Afdeling voor Korte Films en Animatiefilms. Dit jaar kunnen echter álle leden een stem uitbrengen.

Iedereen laten stemmen lijkt misschien eerlijker, maar in de praktijk betekent dit dat kleinere animatiefilms niet zo veel kans maken omdat mensen uit alle andere sectoren ook mee mogen kiezen. Dat kunnen mensen zijn die weinig of niets met animatie te maken hebben en enkel de grote producties (her)kennen. Er wordt gevreesd dat dit nieuwe systeem de dure Amerikaanse films wil voortrekken en nadelig zal zijn voor de nominatiekansen van de onafhankelijke, buitenlandse creaties. Die beschikken immers niet over grote budgetten om reclame te maken en campagne te voeren tijdens het voting season. Eenmaal de nominaties bekend zijn, kunnen opnieuw alle Academy-leden stemmen op de animatiefilms die overblijven – maar dat was eerder ook al zo.

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 23 januari 2018. De uiteindelijke winnaars worden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie van de 90e Academy Awards op 4 maart 2018.

Overzicht van de 26 geanimeerde Oscarkandidaten
 • The Big Bad Fox & Other Tales
 • Birdboy: The Forgotten Children
 • The Boss Baby
 • The Breadwinner
 • Captain Underpants The First Epic Movie
 • Cars 3
 • Cinderella the Cat
 • Coco
 • Despicable Me 3
 • The Emoji Movie
 • Ethel & Ernest
 • Ferdinand
 • The Girl without Hands
 • In This Corner of the World
 • The Lego Batman Movie
 • The Lego Ninjago Movie
 • Loving Vincent
 • Mary and the Witch’s Flower
 • Moomins and the Winter Wonderland
 • My Entire High School Sinking into the Sea
 • Napping Princess
 • A Silent Voice
 • Smurfs: The Lost Village
 • The Star
 • Sword Art Online: The Movie – Ordinal Scale
 • Window Horses The Poetic Persian Epiphany of Rosie Ming
Geplaatst door onder Awards, Films