26/10/2017

Verse beelden uit tekenfilm The Breadwinner

De voorbije jaren werkte Nora Twomey (coregisseur The Secret of Kells) hard aan haar solodebuut. Het resultaat is The Breadwinner, gebaseerd op het gelijknamige en bekroonde boek van de Canadese schrijfster Deborah Ellis, die het script schreef met Anita Doron.

Poster The BreadwinnerHet verhaal speelt zich af in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, en focust op het harde leven onder het juk van de taliban. Centraal staat de elfjarige meid Parvana, de dochter van een intellectueel die brieven leest en schrijft voor mensen die dat zelf niet kunnen. Wanneer haar vader, de enige kostwinner van het gezin, ten onrechte wordt gearresteerd en in de gevangenis belandt, neemt Parvana een moeilijke beslissing. Zonder man mogen de vrouwen de deur niet uit, dus besluit ze om zich als jongen te verkleden om zo voor haar moeder en de andere kinderen te zorgen. Samen met haar vriendin Shauzia zet ze alles op het spel om uit te vinden of haar vader nog leeft.

The Breadwinner is de derde avondvullende animatiefilm van Cartoon Saloon, de Ierse animatiestudio achter hits zoals The Secret of Kells en Song of the Sea. Voor de productie ging de studio een samenwerking aan met Aircraft Pictures (Canada) en Mélusine Productions (Luxemburg). In de film worden twee verschillende stijlen afgewisseld: handgetekende animatie voor het hoofdverhaal en stukjes cut-outanimatie voor de meer fantasievolle verhalen die door de personages zelf worden verteld.

Na de eerste trailer is zopas een tweede video verschenen met veelbelovende beelden uit de tekenfilm. Een van de uitvoerend producenten was Angelina Jolie, de Oscarwinnares die verschillende goede doelen in Afghanistan steunt en haar naam wilde lenen aan het project. Voor de stemmen werden verschillende acteurs met Afghaanse roots ingeschakeld.

In Amerika verschijnt de film op 17 november 2017 in de bioscoop. Wanneer The Breadwinner in de Benelux wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

Nieuwe trailer voor The Breadwinner

(Via USAToday)

Geplaatst door onder Films, Trailers