24/10/2017

Vier nominaties voor Europese Animatiefilm 2017

Jaarlijks bekronen de European Film Awards de beste producties van Europese bodem. Er worden ruim twintig prijzen uitgereikt, van Beste Regisseur tot Beste Kostuumontwerper. Dit jaar zijn er voor het eerst vier in plaats van drie titels genomineerd in de categorie voor de Beste Europese Animatiefilm 2017.

European Film AwardsDe nominaties werden gekozen door een commissie die bestaat uit drie bestuursleden van de European Film Academy en drie vertegenwoordigers van de Europese organisatie CARTOON. Dit jaar waren dat respectievelijk de producenten Antonio Saura (Spanje), Ira von Gienanth (Duitsland), Anja Šošić (Polen), Christian Davin (Frankrijk), Moe Honan (Ierland) en regisseur Alessandro Rak (Italië).

Aan twee van de vier genomineerde films – toevallig allebei gebaseerd op strips – werkte talent van eigen bodem mee. Zombillenium werd deels in België gemaakt bij de Waalse animatiestudio Dreamwall. Ethel & Ernest werd weliswaar aan de andere kant van het Kanaal gemaakt, maar kon rekenen op vier Nederlandse animators in de crew (zie vorig bericht).

Onderaan in dit bericht vind je meer informatie over de projecten. Klik op de titel om de trailer te bekijken. Binnenkort kunnen de ruim 3.000 leden van de European Film Academy stemmen op hun favoriet. De uitreiking van de 30e editie van de EFA’s gaat door op 9 december 2017 in Berlijn.

De vier genomineerden voor Europese Animatiefilm 2017:

Ethel & Ernest

Regie: Roger Mainwood
Script: Roger Mainwood
Land: Verenigd Koninkrijk en Luxemburg

Poster Ethel & ErnestAan de basis van deze coproductie van de Britse studio’s Lupus Films en Cloth Cat Animation en het Luxemburgse Mélusine Productions ligt de gelijknamige graphic novel van de Britse illustrator en schrijver Raymond Briggs (The Snowman, When the Wind Blows). Het stripboek is een bekroond eerbetoon aan zijn ouders.

Het waargebeurde verhaal begint eind jaren twintig en volgt het leven van een eenvoudige melkboer en een huismeid: hun huwelijk, eerste huis, geboorte van hun zoon, de economische depressie, de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van modernere technologie en cultuur. Ze zijn bezorgd om hun zoon, zeker wanneer die – o jee – naar de kunstacademie gaat, maar centraal staat hun liefde voor elkaar.

Vergeleken met de vele films die de bioscopen vullen met pratende of zingende dieren, is Ethel & Ernest een uitzondering: een menselijk verhaal met menselijke karakters. Geen maffe vogels of dansende konijnen, maar zeldzame figuren van vlees en bloed – weliswaar handgetekend.

Louise by the Shore

Regie: Jean-François Laguionie
Script: Jean-François Laguionie
Productie: Frankrijk en Canda

Poster Louise by the ShoreDe animatiefilm, gemaakt met een mix van handgetekende elementen en computeranimatie, is een coproductie van de Franse studio’s JPL Films en Tchack en het Canadese Unité Centrale, met steun van Arte France Cinéma.

Het verhaal speelt zich af aan het einde van de zomer en volgt de oudere dame Louise. Wanneer ze de laatste trein van het seizoen mist, blijft ze moederziel alleen achter in een verlaten dorp aan de kust. Het weer slaat om en de springvloed zorgt ervoor dat de stroom uitvalt, waardoor er geen communicatie met de buitenwereld meer mogelijk is.

Voor de kwetsbare en kokette vrouw ziet de overlevingskans er niet zo goed uit, maar Louise geeft niet op. Zelfs niet met de winter voor de deur. De bejaarde Robinson Crusoe ziet het als een uitdaging en besluit om de natuur en de eenzaamheid te overwinnen. Tijdens haar avonturen komen allerlei oude herinneringen naar boven (haar jeugd in naoorlogs Frankrijk, haar eerste liefde…) en maakt ze kennis met de pratende hond Pepper.

Loving Vincent

Regie: Dorota Kobiela en Hugh Welchman
Script: Dorota Kobiela, Hugh Welchman en Jacek Dehnel
Productie: Polen en Verenigd Koninkrijk

Poster Loving VincentDe film is een Europese samenwerking van het Britse productiebedrijf Trademark Films en de Poolse studio BreakThru Productions, een animatiestudio die zich doorheen de jaren gespecialiseerd heeft in stop motion en schilderanimatie.

Het verhaal draait om het leven en de (mysterieuze) dood van Vincent van Gogh. Was de kunstenaar die zijn eigen oor afsneed een gek of een genie? Aan de hand van zijn persoonlijke brieven en schilderijen wordt in deze film – letterlijk en figuurlijk – een uniek portret geschetst. Uiteraard werden een heleboel bekende meesterwerken van Van Gogh in de film verwerkt: een negentigtal schilderijen konden bijna een-op-een worden gebruikt, een dertigtal andere moesten worden uitgebreid of aangepast. Ondanks de noodzakelijke eigen interpretaties bleven de makers zo trouw mogelijk aan de originele stijl van de kunstenaar.

Zombillenium

Regie: Arthur de Pins en Alexis Ducord
Script: Arthur de Pins en Alexis Ducord
Productie: Frankrijk en België

Poster ZombilleniumDe gelijknamige stripreeks van de Franse illustrator en animator Arthur de Pins komt tot leven in Zombillenium, een Frans-Belgische coproductie van Maybe Movies en Belvision. Het meeste animatiewerk gebeurde op het Franse eiland Réunion bij de studio Pipangaï Production (Adama), maar een deel werd ook verzorgd in Wallonië bij Dreamwall, de studio die ook meewerkte aan de eerste 3D-animatiefilm van Asterix.

Zombillenium is een pretpark vol weerwolven, vampiers, heksen, spoken en mummies – allemaal echte griezels die hun ziel aan de duivel verkocht hebben en in het pretpark moeten werken. Het avontuur begint wanneer Hector, een menselijke inspecteur, het helse karakter van het park ontdekt en ermee dreigt om het te sluiten. Manager Francis, een vampier, ziet geen andere andere mogelijkheid dan Hector in een monster te veranderen en hem in dienst te nemen. Helaas nemen de bezoekersaantallen af en dreigen een heleboel monsters hun baan (en bestaansreden) te verliezen. Omdat hij zijn dochter nog wil terugzien, zoekt Hector wanhopig naar een manier om Zombillenium open te houden en succesvol te maken – ook als hij daarvoor zelf de grootste attractie moet worden.

Geplaatst door onder Awards, België, Films, Nederland