29/10/2017

Miyazaki’s nieuwe film heet ‘How Do You Live?’

Enkele maanden geleden raakte bekend dat Hayao Miyazaki opnieuw aan een bioscoopfilm werkt. Hoewel de Japanse regisseur in 2013 zijn pensioen aankondigde, is hij ondertussen alweer druk bezig met een nieuw project.

De titel van dat nieuwe Studio Ghibli-project werd zopas onthuld: Kimitachi wa Do Ikiru ka, wat de Engelse vertaling How Do You Live? oplevert. De animatiefilm is geïnspireerd op het gelijknamige boek uit 1937 van Yoshino Genzaburo. Hij was een journalist die jarenlang voor het progressieve maandblad Sekai schreef en was een opinieleider in het naoorlogse Japan.

Het boek draait om een jonge scholier die langzaamaan volwassen wordt. Door allerlei ervaringen en de hulp van zijn oom, leert hij om voor zichzelf te denken. Er wordt een interessant beeld geschetst van Tokio in de jaren dertig en er komen thema’s aan bod zoals pesten en opvoeding. In de animatiefilm zal het boek een belangrijke rol spelen in het leven van het hoofdpersonage.

How Do You Live?Net als The Wind Rises, de vorige ‘laatste’ film van Miyazaki, zal de film naar verluidt een erg menselijk verhaal vertellen.

In een interview met de Japanse omroep NHK vertelde producent Toshio Suzuki dat Hayao Miyazaki de nieuwe film maakt voor zijn kleinzoon (het zevenjarige kind van zijn Goro Miyazaki) en dat de regisseur het werk als een soort nalatenschap beschouwt: “Het is zijn manier om te zeggen dat grootvader naar een andere wereld verhuist, maar deze film achterlaat.”

Een releasedatum is er voorlopig niet. De productie is ongeveer een half jaar geleden begonnen en zal drie à vier jaar in beslag nemen. Oorspronkelijk wilde Miyazaki de film afwerken voor de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio plaatsvinden, maar die deadline wordt wellicht niet gehaald.

(Via Asahi en RocketNews)

Geplaatst door onder Films