25/10/2017

Kort Maar Krachtig voorfilmpje bij Thor: Ragnarok

Deze week gaat Thor: Ragnarok in première, een komische actiefilm die gebaseerd is op de heldhaftige strips van Marvel. Wie het kleurrijke spektakel in een van de Pathé-bioscopen gaat bekijken, wordt ook getrakteerd op een Ultrakort-animatiefilm van Nederlandse bodem.

Poster Kort Maar Krachtig (animatiefilm Ultrakort 2017)Kort Maar Krachtig werd geregisseerd door Junaid Chundrigar. Hij schreef het script samen met Thijs van Domburg, die eveneens een stem insprak met collega-cabaretier Ruben van der Meer.

De animatie verzorgde Junaid uiteraard met Davor Bujakovic, met wie hij samen de Rotterdamse studio KLOMP! Animation oprichtte. Voor het color script en de achtergronden werd Patrick Schoenmaker ingeschakeld, die het niet kon laten om in het decor stiekem een verwijzing achter te laten naar zijn eigen Indiana Jones-hommage.

Ultrakort-films zijn, zoals de naam al weggeeft, beperkt in lengte en duren vaak niet veel langer dan twee minuten. Kort Maar Krachtig heeft zijn naam niet gestolen en speelt daar goed op in door een hectische race tegen de tijd voor te schotelen.

Kort Maar KrachtigZo wordt een jonge, ietwat suffe antiheld halsoverkop in een avontuur meegesleurd wanneer een oude, wijze man hem vraagt om een prinses te redden uit de handen van een gemene schurk. De jongedame zit uiteraard opgesloten in een toren en wordt bewaakt door een gevaarlijke draak.

Heel wat typische elementen uit fantasy- en avonturenfilms worden aan een razend tempo geparodieerd, waardoor de film het vast goed zal doen bij het publiek van de nieuwe Thor-film. Kort Maar Krachtig bevat bijvoorbeeld een zwaard dat uit een steen moet worden getrokken en een dappere krijgster met een weinig functioneel bikiniharnas.

Kort Maar KrachtigIn dit bericht vind je alvast de eerste plaatjes uit de handgetekende animatiefilm waaraan zo’n vijf maanden werd gewerkt.  De ervaringen die de makers opdeden met Haring (hun eerste Ultrakort-film), kwamen goed van pas bij Kort Maar Krachtig. Deze keer nam Junaid het character design voor eigen rekening, vanwege de grote voorliefde voor de genres waarmee de draak wordt gestoken in de film. Nadat een eerdere aanvraag voor een klassieke animatie niets opleverde, besloot hij om samen met Thijs “volledig los te gaan qua raarheid” en er “een grote, melige bende van te maken”. Opdracht volbracht, neem dat maar van ons aan.

Hoewel Kort Maar Krachtig officieel pas vanaf 26 oktober 2017 in de bioscoop verschijnt, werd de film de voorbije maanden al vertoond op een handvol festivals uit binnen- en buitenland. Vorig weekend werkte hij zodanig op de lachspieren van het jonge publiek (tien tot twaalf jaar) dat de film bekroond werd met de Young Audience Award op KLIK in Amsterdam.

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films, Nederland