30/09/2017

Animatiefilm Polska Warrior wint Gouden Kalf

Vrijdagavond werden de jaarlijkse Gouden Kalveren uitgereikt op het Nederlands Filmfestival. Het gebeurt zelden dat een animatiefilm in de competitie in de prijzen valt (tussen al die ‘echte’ films), maar af en toe staan alle planeten op de juiste lijn en gebeurt er een klein mirakel.

Polska WarriorDit jaar maakte het geanimeerde medium een uitzonderlijk goede kans. Maar liefst twee van de drie films die genomineerd waren in de categorie voor Beste Korte Film, waren animatiefilms: Polska Warrior van Camiel Schouwenaar en Sand van Arjan Brentjes. Zij namen het op tegen Weeën van Nils Vleugels.

Het Gouden Kalf ging uiteindelijk naar Polska Warrior, een korte film die in Groningen werd gemaakt bij Happy Ship en Big Pixel, in samenwerking met 7Mantle Studios en producent Armadillo Film. Regisseur Camiel Schouwenaar schreef het script samen met Christa de Graaf en Pepijn Moors.

Polska Warrior was een van de vier animatiefilms die gemaakt werden in het kader van Nu of Nooit!, een initiatief van het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds. Het verhaal draait om Eryk, een Poolse jongen die gek is op de game Goldhunter. In de virtuele wereld is hij de sterke held Polska Warrior, maar daarbuiten is hij te braaf en te verlegen om weerstand te bieden.

Polska Warrior“Deze animatiefilm is echt een feest om naar te kijken. De vormgeving is prachtig, met zeer veel oog voor detail, vol beelden die je niet snel vergeet. Op liefdevolle wijze weten de makers een heel eigen wereld op te roepen. Een wereld die bevolkt wordt door een zeer divers tableau van karakters. In Polska Warrior wordt een Pools arbeidersmilieu moeiteloos gecombineerd met de thema’s zwemles en de gesloten game-wereld. Op onnavolgbare wijze wordt dit verhaal toegankelijk voor iedereen. Een aanrader voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Een aanstekelijke film vol emotie en relativering en een overtuigende proeve van vakmanschap.” Zo luidde het rapport van de jury voor Korte Film en Televisiedrama, die bestond uit Mark van Aller (director of photography), Anna van der Heide (regisseur en scenarist) en Karen van Holst Pellekaan (scenarist en actrice).

Onderaan in dit bericht vind je de trailers voor beide animatiefilms. De volledige versie van Polska Warrior is te bekijken op de website van de NPO. In maart won de film ook de Grand Prix Nederlandse Animatie op het Holland Animation Film Festival 2017 in Utrecht.

Trailers voor Polska Warrior en Sand

Geplaatst door onder Awards, Films, Nederland