11/07/2017

Nederlandse Catastrophe gaat Spider-Man vooraf

Momenteel draait Spider-Man: Homecoming in de zalen. Liefhebbers van animatie hebben een extra reden om de superheld op het witte doek te bekijken. In de bioscopen van Pathé krijg je als voorfilm een cartooneske animatiefilm van Nederlandse bodem: Catastrophe, de eerste van de nieuwe oogst Ultrakort-films van 2017.

Poster Catastrophe (Ultrakort 2017)Het verhaal volgt enkele huisdieren van een krasse, oude dame. “Wanneer een klein parkietje plots dood in het kooitje ligt, wijzen alle vingers naar de kat. Wanhopig probeert hij de hele boel te redden, maar eigenlijk gaat het vanaf hier pas echt compleet mis”, zo luidt de synopsis.

Catastrophe werd geschreven en geregisseerd door Jamille van Wijngaarden. Het is de eerste animatiefilm van de Nederlandse filmmaakster, die in 2014 afstudeerde aan de Nederlandse Filmacademie (regie fictie). Na enkele korte liveactionfilms, een komische serie voor VPRO en verschillende commercials, was het tijd voor een nieuwe uitdaging: een animatiefilm. Toen ze werd benaderd door de producenten om een idee voor Ultrakort te verzinnen, twijfelde ze niet.

Voor de jonge filmmaakster ging een nieuwe wereld open. Een wereld waar alles mogelijk is en waar je je fantasie de vrije loop kunt laten. Hoewel animatie en live action uiteraard raakvlakken vertonen (storytelling is bijvoorbeeld in elk medium belangrijk), vroeg Animatieblog aan Jamille van Wijngaarden welke gelijkenissen en verschillen zij opmerkte.

Catastrophe (Ultrakort 2017)“Het maken van een animatiefilm voelde voor mij natuurlijk en verfrissend aan, maar op een bepaalde manier ook bevrijdend omdat alle grenzen vervagen van wat normaal productioneel mogelijk is. Ik wilde per se een script schrijven dat echt goed geschikt is voor animatie. Dan kom je al snel uit op dieren, want op de set van liveactionfilms zijn die niet te regisseren, in animatiefilms wel.”

“Het verbaasde me eigenlijk hoeveel overeenkomsten 3D-animatie met live action heeft. In het begin zijn we op zoek gegaan naar verschillende uitstralingen voor elk personage. Net zoals een soort casting, eigenlijk. De set is dit keer niet fysiek, maar digitaal. Het voordeel is dat je bijvoorbeeld geen straat hoeft af te zetten. Verder lijkt het bouwen van animatie heel erg op het draaien op de set. De personages doen bepaalde acties en hebben een uitgedachte mise-en-scène, je kiest het camerastandpunt met de juiste lenzen en de juiste bewegingen, je moet elk shot uitlichten… Bij dit project hebben we ook een director of photography met een liveactionachtergrond betrokken die zijn expertise kon doorvoeren. Dat zorgde voor een heel fijne samenwerking.”

Catastrophe (Ultrakort 2017)“Het grote verschil is dat je bij live action soms meer draait dan je uiteindelijk in de montage overhoudt. Bij animatie kan dit niet, want elk frame kost arbeids- en rendertijd. Even vijf seconden eruit knippen zat er dus niet in. Van tevoren moest alles tot in detail ‘op slot’ staan. Voor mij was dit even wennen omdat we tijdens de blockingfase slechts grijs beeld met een paar stijve poppetjes hadden. Deze manier van werken was nieuw voor mij en vergde wat meer verbeeldingskracht, maar gelukkig had ik een ervaren team dat mij daar doorheen loodste en precies vertelde waar ik ‘even doorheen moest kijken’ of waar ik juist op moest letten in dit stadium van het proces.”

De film werd geproduceerd door Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen, de oprichters van Keplerfilm. Ook zij hebben een achtergrond in live action, maar willen in de toekomst meer met animatie doen. Voor Catastrophe werden de animatie, visual effects, montage en grading verzorgd door Storm Post Production. Die Amsterdamse studio legde zich vroeger vooral toe op visual effects, maar werkt ondertussen ook mee aan animatiefilms, zoals de internationale, avondvullende productie The Little Vampire 3D.

Catastrophe (Ultrakort 2017)Samen met het team van Storm werd gezocht naar een unieke look voor de computeranimatie: een soort kruising tussen plastic en boetseerbare klei. Inspiratie vond Jamille bij haar eigen kat, die nogal een onhandig beest was. Daarnaast wilde ze ook spelen met het stereotiepe beeld dat katten in films vaak de slechteriken zijn: “In Catastrophe is kater Rodney een tragisch personage dat het wel goed bedoelt, maar zichzelf alleen maar verder in de nesten werkt. Iemand waar je om mag lachen, maar die je wel een warme knuffel wil geven. Daarnaast wilde ik graag een verhaal schrijven dat zich het beste leent voor animatie. Een grappig domino-effect, waarbij iets kleins iets groters in werking zit, mocht niet ontbreken. Amsterdam was voor mij de ideale setting, omdat alles er schots en scheef is. Dat typische Amsterdamse karakter werd dan ook in de animatiefilm doorgevoerd.”

In dit bericht vind je alvast de allereerste afbeeldingen uit Catastrophe. De korte animatiefilm draait samen met Spider-Man: Homecoming vanaf 6 juli 2017 in de Nederlandse Pathé-bioscopen. De komende maanden brengen we ook de andere Ultrakort-films van dit jaar onder de aandacht.

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films, Nederland