07/06/2017

Eerste blik op The Man Who Knew 75 Languages

Regisseurs Anne Magnussen en Pawel Debski pakken binnenkort uit met Mannen som kunne 75 språk, een geanimeerde documentaire die luistert naar de Engelse titel The Man Who Knew 75 Languages.

The Man Who Knew 75 LanguagesDe film is gebaseerd op het leven van de Duitser Georg Sauerwein (1831 – 1904), een geniale taalkundige die ruim zeventig talen kon lezen, schrijven en spreken. Als jongeman werd hij door het hof uitgenodigd om les te geven aan Elisabeth zu Wied, een Duitse prinses die erg actief was op sociaal en cultureel gebied. Ze kon schilderen, zingen en piano spelen. Ook schreef ze gedichten, sprookjes en romans die in verschillende talen werden uitgegeven. Hun vriendschap, en de groeiende affectie van Georg voor de prinses, werd echter niet getolereerd en hij werd verbannen door het hof. Elisabeth trouwde met Carol I en werd zo de koningin van Roemenië.

Centraal staat de levenslange, onmogelijke liefde van Georg voor Elisabeth, die hij geregeld brieven, boeken en artikels bleef opsturen. Al zijn gevoelens zette hij om in energie voor een andere strijd: hij ontpopte zich als een activist die opkwam voor minderheden in Europa en het recht om hun eigen moedertaal te spreken, zoals het Sorbisch dat in het Duitse Keizerrijk voorkwam. Omdat Georg door veel nationalistische Duitsers werd beschouwd als een landverrader, vreesde hij voor zijn eigen veiligheid en verhuisde hij uiteindelijk naar Noorwegen.

The Man Who Knew 75 LanguagesThe Man Who Knew 75 Languages is een coproductie van drie Europese studio’s: Fralita Films uit Litouwen, Embla Film AS uit Noorwegen en Fumi Studio uit Polen.

De personages werden met de hand getekend, al werd er wel gebruikgemaakt van rotoscopie. Dat is een techniek waarbij echte acteurs worden gefilmd en nadien frame per frame over dat beeldmateriaal wordt getekend door de animators. Als basis voor de achtergronden zijn veel echte foto’s van gebouwen en landschappen uit Noorwegen, Duitsland en Engeland gebruikt.

Het resultaat is volgende week te zien in Annecy, waar de film buiten de officiële competitie van het beroemde animatiefestival wordt vertoond.

Trailer voor The Man Who Knew 75 Languages

Geplaatst door onder Films, Trailers