05/06/2017

BreakThru bereidt The Shadows voor

Een van de animatiefilms die deze zomer in première gaan op het Franse festival in Annecy is Loving Vincent, een film over Vincent van Gogh die gemaakt is in de stijl van de wereldberoemde kunstenaar.

Hugh Welchman (Foto: ©Animation Production Day 2017, Reiner Pfisterer)De ambitieuze film is een creatie van BreakThru Films, een Poolse animatiestudio die zich gespecialiseerd heeft in stop motion en schilderanimatie. Hoewel Loving Vincent nog niet eens op het witte doek draait, wordt achter de schermen al druk nagedacht over een opvolger in dezelfde stijl.

Regisseurs en schrijvers Dorota Kobiela en Hugh Welchman kwamen afgelopen maand op de Animation Production Day in Stuttgart hun nieuwste project voorstellen: The Shadows, een avondvullende animatiefilm. Met hun pitch wonnen ze de Trickstar Business Award, een internationale prijs voor innovatieve animatiefilmprojecten.

In Loving Vincent speelden verschillende scènes zich ‘s nachts af, omdat verschillende elementen uit het werk van Van Gogh uit nachtmerries lijken te komen – iets wat de makers als grappend ‘Vincent Noir’ noemden. Tijdens de productie was Welchman scripts aan het schrijven voor horrorfilms en besefte hij dat ze met de schildertechniek ook iets angstaanjagends en griezeligs konden maken.

The Shadows (BreakThru Films)Er volgde heel wat onderzoek naar bekende schilders zoals Goya en Caravaggio en diens aanhangers. Zo ontdekte Welchman zijn favoriete schilder: iemand die zich de ‘Candlelight Master’ noemde, omdat al zijn schilderijen een donkere setting hadden. Geïnspireerd door hun schimmige werk moet The Shadows een duistere, bovennatuurlijke horrorthriller worden die op geschilderde wijze tot stand komt. De eerste afbeelding in dit bericht geeft alvast een voorproefje.

Net als voor Loving Vincent wordt voor de film rotoscopie gebruikt, een techniek waarbij alles eerst met echte acteurs wordt opgenomen (live action). Nadien wordt frame per frame over dat beeldmateriaal getekend door de animators, in dit geval schilders die met olieverf werken.

Het ideale scenario volgens Welchman is dat de film van ongeveer vijf miljoen euro een coproductie van twee landen wordt. De animatie zou daarbij in Polen worden gecreëerd. Het liveactiongedeelte (en eventueel ook de muziek, het geluid en een deel van de visual effects) zou gemaakt worden in het land van de coproducent.

(Via Animation Magazine, foto via APD)

Geplaatst door onder Films