11/06/2017

Korte animatiefilm: Golden Oldies

Elk jaar krijgen worden vier korte animatiefilms van Nederlandse bodem geselecteerd voor Ultrakort, een leuk initiatief van het Nederlands Filmfonds en Pathé. Zo werd Marvels heldhaftige bioscoopfilm Doctor Strange vorig jaar voorafgegaan door Golden Oldies.

Poster Golden OldiesDe korte, grappige film is een productie van het Utrechtse animatiecollectief Frame Order. Golden Oldies werd geschreven en geregisseerd door Daan Velsink en Joost Lieuwma, die voor de animatie werden bijgestaan door Patrick Schoenmaker (ook de art director), Lukas Krepel en Bobby Wessels.

In tegenstelling tot de meeste creaties van Frame Order – die met handgetekende animatie worden gemaakt (zie Cartoon-Box) – pakte de studio deze keer uit met een mix van live action en stop-motionanimatie. Meer bepaald pixilation, een techniek waarbij foto’s van echte acteurs worden gebruikt.

Golden OldiesWat niet is veranderd, is de studio’s fijne gevoel voor humor. Golden Oldies is een leuk slapstickfilmpje dat zich afspeelt in een typisch Amerikaans restaurantje uit de jaren vijftig. Wanneer de jukebox begint te spelen, probeert een onhandige slungel indruk te maken op een meisje, maar hij wordt gedwarsboomd door een stoere rocker.

Werken met niet-oneindig buigbare mensen maakt het soms wat ingewikkelder dan levenloze poppen of objecten te gebruiken die op allerlei manieren te manipuleren zijn, maar aan Cartoon Brew vertelden de makers dat ze de acteurs leerden om als animators te denken en hun bewegingen op te delen in goede poses. In totaal nam de productie vier maanden in beslag. De making-of helemaal onderaan in dit bericht werpt een interessante blik achter de (groene) schermen en laat bijvoorbeeld zien op welke momenten de acteurs werden vervangen door flexibelere poppen of wanneer ze valse ledematen kregen.

Korte animatiefilm Golden Oldies

Making-of Golden Oldies

Geplaatst door onder Eigen bodem, Kortfilms, Nederland