12/05/2017

Schilderachtige trailer voor Loving Vincent

Vijf jaar lang werd gewerkt aan Loving Vincent, een animatiefilm over Vincent van Gogh, de wereldberoemde schilder die in de negentiende eeuw in Nederland werd geboren. Dit jaar wordt het afgewerkte resultaat eindelijk aan het grote publiek voorgesteld.

Loving VincentDe film is geregisseerd door de Dorota Kobiela en Hugh Welchman. Samen met Jacek Dehnel schreven zij ook het script. Loving Vincent is een ambitieuze, Europese samenwerking van het Britse productiebedrijf Trademark Films en de Poolse studio BreakThru Productions, een animatiestudio die zich gespecialiseerd heeft in stop motion en schilderanimatie. Het animeren gebeurde zowel in Polen (bij BreakThru) als in Griekenland (bij studio Mabrida). De bekroonde componist Clint Mansell (Black Swan, Requiem for a Dream) verzorgde de muziek.

Het verhaal draait om het leven en de (mysterieuze) dood van Vincent van Gogh. Was de kunstenaar die zijn eigen oor afsneed een gek of een genie? Aan de hand van zijn persoonlijke brieven en schilderijen wordt in deze film – letterlijk en figuurlijk – een uniek portret geschetst. Uiteraard werden een heleboel bekende meesterwerken van Van Gogh in de film verwerkt: een negentigtal schilderijen konden bijna een-op-een worden gebruikt, een dertigtal andere moesten worden uitgebreid of aangepast. Ondanks de noodzakelijke eigen interpretaties bleven de makers zo trouw mogelijk aan de originele stijl van de kunstenaar.

Making-of Loving VincentLoving Vincent bestaat uit meer dan 65.000 frames die met olieverf op het canvas werden geschilderd. Voor dat indrukwekkende stukje ambachtswerk werden ruim 120 schilders uit alle hoeken van de wereld ingeschakeld. De onderste video’s in dit bericht werpen een blik achter de schermen. Gemiddeld werd er veertig minuten aan één frame geschilderd, dat vervolgens in hoge resolutie gefotografeerd werd. Meer informatie over de opstelling en de speciaal daarvoor ontwikkelde PAWS (Painting Animation Work Stations) vind je op deze website.

Voor animatiefilms wordt vaak referentiemateriaal gemaakt en gebruikt, maar in dit geval gingen de makers net iets verder. Loving Vincent werd bijna volledig gespeeld door acteurs en nadien met behulp van rotoscopie overgetekend door de schilders. In de getekende personages zijn dan ook nog steeds de originele acteurs te herkennen, onder wie Douglas Booth, Saoirse Ronan, Chris O’Dowd, Eleanor Tomlinson, Jerome Flynn, Aidan Turner, Helen McCrory en John Sessions en Robert Gulaczyk.

Loving VincentAnnecy pakt deze zomer uit met de wereldpremière van de film. Loving Vincent maakt deel uit van de officiële competitie van het beroemde animatiefestival in Frankrijk (12 – 17 juni 2017). Het is de eerste keer in vijftig jaar dat een avondvullende film van een Poolse regisseur geselecteerd werd voor de competitie, aldus de makers.

Onderaan vind je alvast een voorproefje van het schilderachtige resultaat. In Europa wordt de film in de herfst van 2017 op het witte doek verwacht.

Trailer voor animatiefilm Loving Vincent

Achter de schermen van Loving Vincent

Geplaatst door onder Films, Trailers