14/05/2017

Eerste afbeeldingen uit Tehran Taboo

Animator Ali Soozandeh (The Green Wave) maakt binnenkort zijn debuut met Tehran Taboo. De avondvullende animatiefilm, die hij zelf schreef en regisseerde, werd geproduceerd door Little Dream Entertainment (Duitsland) en COOP99 Filmproduktion (Oostenrijk).

Poster Tehran TabooHet verhaal volgt drie sterke vrouwen en een jonge muzikant. Hun levenspaden kruisen elkaar in Teheran, een schizofrene maatschappij waar ondanks de strenge, religieuze wetten toch plaats is voor seks, overspel, corruptie, prostitutie en drugs.

In de drukke metropolis is het omzeilen van allerlei morele regels en verboden een dagelijkse sport. Taboes doorbreken is er een vorm van persoonlijke emancipatie geworden. In een land waar familie en eer erg belangrijk zijn, is er veel verschil tussen het publieke en het private leven.

Een van de hoofdpersonages is een alleenstaande moeder die voor haar gehandicapte zoontje zorgt. Voor de buitenwereld heeft ze ‘s nachts een baantje als verpleegster, maar eigenlijk moet ze overleven door als prostituee te werken. Haar geheim deelt ze met de buurvrouw, een zwangere huisvrouw die zich verveelt en mee voor haar zoontje zorgt. Een jonge muziekstudent komt dan weer in de problemen na een onenightstand met een achttienjarige maagd.

De regisseur pakt uit met een film die zich afspeelt in Teheran, de hoofdstad van zijn geboorteland Iran. In 1995 verhuisde hij op 25-jarige leeftijd naar Duitsland, waar hij sindsdien als animator aan korte films en avondvullende films meewerkte.

Tehran Taboo (green screen)Vanwege de expliciete inhoud zou dit project als liveactionfilm nooit in Teheran gemaakt kunnen worden. Uiteindelijk koos Soozandeh voor rotoscopie, wat betekende dat de film met acteurs in Wenen kon worden geschoten voor een green screen (zie foto). Bij de Duitse studio Pixeltruck werd nadien over dat beeldmateriaal van de acteurs een getekende laag gegooid en werden achtergronden toegevoegd, met een soort levende strip als resultaat.

Als selectie voor de 56e Semaine de la Critique beleeft de animatiefilm deze maand zijn wereldpremière op het Filmfestival van Cannes. Wat later is Tehran Taboo ook te zien in Annecy, waar de film deel uitmaakt van de officiële competitie van het beroemde animatiefestival dat in Frankrijk plaatsvindt (12 – 17 juni 2017). Het Duitse publiek krijgt de film in september 2017 in de bioscoop te zien.

Afbeeldingen uit animatiefilm Tehran Taboo

Tehran Taboo Tehran Taboo

Tehran Taboo Tehran Taboo

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films