09/05/2017

Eerste blik op animatiefilm Zero Impunity

In Luxemburg en Frankrijk wordt gewerkt aan Zero Impunity, een nieuwe animatiefilm voor volwassenen die deel uitmaakt van een grensoverschrijdend transmediaproject over seksueel geweld.

Zero ImpunityDe tekenfilm is geschreven door Nicolas Blies en Stéphane Hueber-Blies, die samen met Denis Lambert de film ook regisseren. Hun geanimeerde documentaire is eigenlijk een voortzetting van het activisme dat onder meer via sociale media, nieuwsberichten, petities en websites levend wordt gehouden. Er wordt samengewerkt met allerlei onderzoeksjournalisten om schrijnende (en helaas waargebeurde) feiten onder de aandacht te brengen. De klemtoon van het onderzoek ligt op verkrachting, misbruik, slavernij en andere vormen van (seksueel) geweld.

Hoewel er in de moderne samenleving juridische mogelijkheden bestaan om seksueel geweld aan te vechten, heerst er vaak nog veel straffeloosheid waardoor daders vrijuit gaan. Voor verschillende slachtoffers, klokkenluiders, psychologen en advocaten is dat ontoelaatbaar. Daarom willen ze van zich laten horen en met dit project inzoomen op verhalen van een aantal slachtoffers uit verscheidene landen.

Zero ImpunityAlisa is een vrouw die seksueel geweld overleefde in Oekraïne, een plaats die niet als oorlogsgebied erkend wordt. Mark is een voormalige ondervrager uit Guantanamo die de folterpraktijken van de Verenigde Staten aan de kaak stelt. Nora, de elfjarige dochter van Fatima, werd opgesloten en verkracht in een gevangenis in Syrië omdat haar vader door het regime als terrorist bestempeld werd.

Ook jonge, Afrikaanse moeders die zich – in ruil voor wat eten – moesten overleveren aan de grillen van Franse soldaten, deden hun verhaal. Wanneer ze de misdaden willen aankaarten bij de regering, vallen hun woorden in dovemansoren. Op die manier wordt straffeloosheid volgens de onderzoekers ook als een oorlogswapen gebruikt.

Zero ImpunityOndanks de aangrijpende verhalen die aan bod komen, willen de makers niet negatief zijn en proberen om ook antwoorden en oplossingen voor de problemen aan te reiken. Het centrale thema van de film is daarom de liefde van de overlevenden voor het leven en de mensheid.

Zero Impunity duurt ongeveer zeventig minuten en is momenteel in productie. De film is een samenwerking van a_BAHN en Mélusine Productions uit Luxemburg en WebSpider Productions en Camera Talk Productions uit Frankrijk. Het afgewerkte resultaat wordt eind 2017 of begin 2018 verwacht. In dit bericht vind je een eerste voorproefje in de vorm van enkele plaatjes. Op 16 juni 2017 komen de makers hun ‘work in progress’ presenteren in Annecy, waar op dat moment het beroemde, Franse animatiefestival plaatsvindt.

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films