07/05/2017

Claude Barras ontwikkelt twee animatiefilms

Ma Vie de Courgette (My Life as a Zucchini) was de eerste avondvullende animatiefilm van Claude Barras. De Zwitserse regisseur gooide hoge ogen met het aangrijpende verhaal over een jongen die in een weeshuis belandt wanneer zijn moeder overlijdt (zie trailer).

Claude Barras (foto Annecy 2015 - K. Pauli/CITIA)De knappe stop-motionfilm won tientallen prijzen op festivals over de hele wereld. Ma Vie de Courgette werd dit jaar ook genomineerd voor een Oscar, maar zag het felbegeerde beeldje uiteindelijk naar Walt Disneys kaskraker Zootopia gaan.

Achter de schermen broedt Claude Barras op twee nieuwe projecten, waarvan hij onlangs voor het eerst een tipje van de sluier oplichtte.

Het eerste project is een stop-motionfilm over Oedipus, een bekend personage uit de Griekse mythologie. Hoewel de legende heel wat heftige gebeurtenissen bevat (Oedipus vermoordt zijn vader en trouwt met zijn moeder), wil de regisseur het verhaal toch toegankelijk maken voor kinderen. Barras werkt daarom samen met kinderpsychologen om de juiste leeftijdsgroep te bepalen.

Ma Vie de CourgetteDe tweede film heeft een ecologische insteek en draait om de ontbossing. Het verhaal speelt zich af in de jungle van Borneo (een tropisch eiland in Zuidoost-Azië) en volgt de belevenissen van een jonge meid en een orang-oetan. Het verdwijnen van de laatste wilde diersoorten is een belangrijk thema.

Beide animatiefilms bevinden zich nog in een prille beginfase. Als ze groen licht krijgen, zouden ze net als Courgette met stop motion en een bescheiden budget worden gemaakt. Voor Oedipus wil de maker erg goedkoop werken: de poppen uit de animatiefilm krijgen een masker als hoofd en emoticons als gezichtsuitdrukkingen.

(Via Screendaily en Variety)

Geplaatst door onder Films