09/02/2017

George & Paul: houten stop-motionpret op tv

Deze week worden nieuwe afleveringen van George & Paul uitgezonden. Dat is een serie die bedacht werd door Joost van den Bosch en Erik Verkerk, de oprichters van de Nederlandse animatiestudio Ka-Ching Cartoons.

George & Paul op Cartoon Forum 2013 - Bedenkers Erik Verkerk (links) en Joost van den BoschGeorge & Paul is een reeks waar beide bezielers ruim tien jaar lang hart en ziel in hebben gestoken. Ze presenteerden hun ideeën aan de Europese sector op Cartoon Forum in 2013, maar daarvoor werkten ze al lang aan het project, tussen allerlei andere opdrachten door. De aanhouder wint en uiteindelijk vonden ze de juiste partners, zodat ze groen licht kregen om 26 afleveringen van 5 minuten te maken.

Die partners vonden ze zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Alles werd ontworpen en gestoryboard bij Ka-Ching in Rotterdam. Nadien werden de poppen, props en decors gemaakt bij Pedri Animation in Ankeveen. Het animeren aan de stop-motionserie vond in België plaats bij Beast Animation in Mechelen.

Spilfiguren zijn twee dikke vrienden, die vernoemd zijn naar George Pal. Die Hongaarse animator, die een tijdje in Nederland heeft gewerkt, had zijn eigen stijl om met stijve, houten karakters toch erg soepele animaties te creëren.

De avonturen spelen zich af in een wereld waar alles van blokken is gemaakt. In elke aflevering wordt er veel geknutseld, afgebroken en weer opgebouwd. Ze maken gebouwen en voertuigen, maar er duiken ook verschillende, komische personages op, zoals een robot, een bloktopus en een bloktosaurus.

Dialogen zijn er niet, de personages gebruiken lichaamstaal om hun gevoelens uit te drukken. Er is wel een voice-over die commentaar geeft op de belevenissen van George en Paul en hen soms aanspoort om iets nieuws te proberen. In Nederland wordt die rol ingesproken door Thomas van Luyn, de Vlaamse versie pakt uit met Stany Crets.

George & Paul - Cleaning & gradingGeorge en Paul zijn opgebouwd uit blokken die met fijne, buigbare draadjes aan elkaar bevestigd zijn. Achteraf werden die verbindingen tijdens een heel intensieve postproductie weggepoetst. Daardoor wekt het eindresultaat de illusie dat de speelgoedblokken op magische wijze tot leven komen – net zoals in de fantasie van een kind. Die clean-up wordt in drie stappen gedemonstreerd op de foto hierboven. Een van de andere plaatjes laat zien hoe op de computer een 3D-model van de bloktosaurus werd gecreëerd dat later als bouwtekening kon dienen voor de indrukwekkende, houten gigant. Helemaal onderaan vind je ook nog enkele kiekjes die gemaakt werden op de set.

George & Paul - BloktosaurusOmdat het de bedoeling was om een tijdloze serie te maken, werd er gekozen voor iets waarmee elke generatie vertrouwd is. Geen modern, blinkend plastic, maar warme, houten blokken die hier en daar wat beschadigd zijn. Net zoals je favoriete speelgoed hebben ze littekens, het bewijs dat er vaak mee gespeeld is. Die herkenbare gebruikssporen dragen bij aan de sfeer en roepen bij ouders van de doelgroep vast nostalgische gevoelens op. Naast de charmante look is ook het creatieve aspect een pluspunt van de serie. Sommige komische situaties zijn het resultaat van één blokje dat wordt omgedraaid of op een originele, onverwachte manier wordt gebruikt.

Sinds deze week zijn in Nederland bij de NTR nieuwe afleveringen van de serie te bekijken op NPO3, ’s ochtends elke werkdag rond 07.10u op Zappelin. Lekker vroeg, maar gelukkig zijn ze ook online te bewonderen op een zelfgekozen tijdstip. In de paasvakantie start de reeks in België op Ketnet.

Daarnaast toont de serie veel ambitie om de rest van de wereld te veroveren. Distribution360 heeft alvast een aantal episodes in het Engels gedubd en zal George & Paul vanaf volgende week verkopen op Kidscreen in Miami. Een uitgebreid overzicht van al het talent van eigen bodem dat aan de reeks heeft meegewerkt vind je op deze website.

Achter de schermen van George & Paul

Promotiespotje voor animatieserie George & Paul

Geplaatst door onder België, Eigen bodem, Nederland, Series