08/02/2017

Catherine geselecteerd voor topfestival SXSW

Een animatie uit een klein landje die geselecteerd wordt voor een van de grootste festivals van Amerika? Het gebeurt. Zo strijdt Catherine, een korte tekenfilm uit België, binnenkort mee in de competitie voor korte animatiefilms van het SXSW.

Poster Catherine (Britt Raes)Het South by Southwest-festival uit Austin (Texas) bestaat al sinds 1987 en maakt elk jaar een selectie van bijzondere films, muziek en interactieve creaties uit de hele wereld. SXSW is van de prestigieuze festivals die erkend zijn door de Academy. Als Catherine wint, belandt de tekenfilm dus op de longlist voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm.

Catherine werd bedacht, geschreven en geregisseerd door Britt Raes. Met ruim elf minuten is de handgetekende film aanzienlijk langer dan haar vorige creatie (zie Kinderspel). Daardoor stond de Belgische animatrice voor het eerst aan het hoofd van een heel team (waaronder drie animators, twee animatieassistenten en twee compositors). De korte film werd onder leiding van Karim Rhellam geproduceerd bij de Gentse animatiestudio Creative Conspiracy. Tijdens de ontwikkeling werd Britt bijgestaan door mentor Julia Pott, die momenteel de tekenfilmserie Summer Camp Island maakt voor Cartoon Network.

Het verhaal – een geslaagde mix van komische en tragische elementen – draait om Catherine, een meisje dat iets te enthousiast omgaat met haar huisdieren. Het ene beestje na het andere helpt ze (per ongeluk) naar de eeuwige jachtvelden. Wanneer ze een kitten krijgt, verandert Catherine beetje bij beetje in een ‘crazy cat lady’ die meer om katten dan om mensen geeft.

Meer informatie over de korte animatiefilm, een blik achter de schermen en nieuws over selecties voor allerlei (inter)nationale festivals is te vinden op deze Tumblr-pagina of via Facebook. Wie Texas net iets te ver weg vindt, kan de tekenfilm binnenkort ook bekijken als onderdeel van de nationale competitie op het Anima-festival in Brussel.

Trailer voor Catherine

Geplaatst door onder België, Eigen bodem, Films, Trailers