25/01/2017

Crowdfunding gestart voor The Ape Man

Animal Tank is een frisse, Belgische studio die werd opgericht door Brecht Van Elslande en Bert Lesaffer. Ze werkten de voorbije jaren mee aan verschillende liveactionprojecten, maar hebben ondertussen ook twee korte animatiefilms van jong talent in productie.

The Ape ManToevallig – maar erg toepasselijk – is dat de studio’s eerste animatie ook een beestige titel heeft: The Ape Man. De korte film van ongeveer tien minuten is bedacht door Pieter Vandenabeele, die eerder op Animatieblog aan bod kwam met zijn bekroonde studentenfilm Hondenleven. Voor de nieuwe, handgetekende film kreeg Animal Tank de steun van Alph Studios, eveneens een studio uit Gent.

The Ape Man gaat over een eenzaam dikkerdje dat op de bovenste verdieping van een flat woont. Overdag werkt de kleine kerel als vuilnisman, maar ’s nachts kijkt hij geobsedeerd naar films over Tarzan. Binnen in huis en op zijn dakterras heeft hij een heleboel planten staan zodat hij zich in een jungle waant. Wanneer hij op een dag de buurvrouw ruzie hoort maken, komt de stoere aapmens in hem naar boven en besluit hij om zijn ‘Jane’ te redden.

The Ape ManDe komische film is losjes gebaseerd op De Amateur, een strip die Vandenabeele maakte tijdens zijn opleiding aan het KASK in Gent. Het hoofdpersonage, het decor en enkele inhoudelijke elementen werden bewaard, maar verder werd er flink gesleuteld aan het verhaal voor de animatiefilm. Ook de stijl werd aangepast voor het verschillende medium, iets wat meteen opvalt als je de afbeeldingen in dit bericht vergelijkt met de stijl van de originele strip die op de website van de maker te lezen is.

Voor zijn eerste professionele project houdt Vandenabeele de teugels grotendeels in eigen handen (script, regie en animatie), maar laat hij zich voor het eerst bijstaan door een team van enthousiaste bananeneters animators: Eno Swinnen, Karolien Raeymaekers en Jeroen Ceulebrouck, die ook kort in de onderstaande promotievideo opduiken.

The Ape ManDe korte tekenfilm bevat geen dialoog en is digitaal getekend in Toon Boom Harmony. Het leeuwendeel van de animatie is gedaan, maar voor de afwerking van The Ape Man kunnen de makers nog een (financieel) duwtje in de rug gebruiken. De muziek en het geluid zijn bijna af en momenteel werkt Vandenabeele samen met illustrator Maarten Zerelik aan de achtergronden.

Wie de productie van de film steunt via de crowdfundingcampagne op CineCrowd, kan kiezen uit verschillende beloningen: een digitale kopie van de film, een figurantenrol, een unieke tekening, een sculptuur en meer. Wie op de hoogte wil blijven, kan The Ape Man ook volgen op Facebook.

Oproep crowdfunding The Ape Man

Geplaatst door onder België, Films