24/01/2017

Academy maakt Oscarnominaties van 2017 bekend

Een recordaantal van 27 avondvullende animatiefilms waren dit jaar in de race voor de Oscar. Vandaag weten we welke vijf de finale hebben gehaald. Ook in de categorie voor korte films werd de selectie uitgedund: van de tien kandidaten blijft nog maar de helft over.

Poster The Red TurtleIn dit bericht geven we een overzicht van alle animatiefilms die dit jaar een kans maken op het prestigieuze gouden beeldje. Voor de volledigheid hebben we ook de minder voor de hand liggende categorieën toegevoegd waarin animatiefilms het opnemen tegen (veel grotere) liveactionfilms.

Zo bevat een van de genomineerde documentaires een mix van animatie en live action, is een knappe stop-motionfilm terug te vinden in de categorie voor visuele effecten, en dingen twee geanimeerde films met hun liedjes mee naar de Oscar.

De winnaars van 89e editie van de Academy Awards worden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie in Los Angeles op zondag 26 februari 2017. De presentatie van de show is dit jaar in handen van Jimmy Kimmel. Alle genomineerden in de 24 categorieën vind je op de Oscarwebsite.

Nominaties voor Beste Animatiefilm

 • Kubo and the Two Strings
 • Moana
 • My Life as a Zucchini
 • The Red Turtle
 • Zootopia

Gigant Walt Disney maakt met twee titels (Moana, Zootopia) dubbel zo veel kans, maar stop-motionstudio LAIKA is ook een grote favoriet. Concurrentie komt van talentvolle animators uit Europa die voor het eerst een avondvullende film maakten: de Zwitser Claude Barras (met een aangrijpende stop-motionfilm over weeskinderen) en de Nederlander Michael Dudok de Wit (met een poëtische tekenfilm over een schipbreukeling). Opvallende afwezigen: Finding Dory, The Little Prince, Long Way North, Phantom Boy en Your Name.

Nominaties voor Beste Korte Animatiefilm

 • Blind Vaysha
 • Borrowed Time
 • Pear Cider and Cigarettes
 • Pearl
 • Piper

Officieel is Piper de enige productie van Disney/Pixar, maar Borrowed Time is een korte film die Pixar-animators Andrew Coats en Lou Hamou-Lhadj in hun vrije tijd creëerden en Pearl werd gemaakt door Patrick Osborne, een ex-Disney-animator die al een Oscar won voor Feast. De enige underdogs zijn de Canadees Robert Valley en de (al jarenlang in Canada werkende) Bulgaarse animator Theodore Ushev.

Nominaties voor Beste Visuele Effecten

 • Deepwater Horizon
 • Doctor Strange
 • The Jungle Book
 • Kubo and the Two Strings
 • Rogue One: A Star Wars Story

Twee opvallende kandidaten bij de vfx-kandidaten. The Jungle Book is een remake van de Disney-film waarbij Mowgli het enige personage was dat door een menselijke acteur werd vertolkt. Alle dieren werden met motion capture en computeranimatie tot leven gebracht. Kubo and the Two Strings wist met zijn intensieve mix van traditionele poppen en geavanceerde digitale technieken ook een plekje te veroveren tussen de kaskrakers. Aangezien Disney ook eigenaar is van Marvel (Doctor Strange) en Lucasfilm (Star Wars), maakt de studio drie keer kans.

Nominaties voor Beste Originele Song

“Audition” uit La La Land
“Can’t Stop the Feeling” uit Trolls
“City of Stars” uit La La Land
“The Empty Chair” uit Jim: The James Foley Story
“How Far I’ll Go” uit Moana

DreamWorks dankt zijn nominatie aan Justin Timberlake, Max Martin en Karl Johan Schuster, die samen de muziek en tekst schreven voor het liedje uit Trolls. Zij nemen het op tegen Walt Disneys hitje dat geschreven en gecomponeerd werd door musicalmaestro Lin-Manuel Miranda.

Nominaties voor Beste Documentaire

 • Fire at Sea
 • I Am Not Your Negro
 • Life, Animated
 • O.J.: Made in America
 • 13th

Life, Animated is een bekroonde documentaire die laat zien hoe de tekenfilms van Walt Disney een autistische jongen helpen om met de wereld om te gaan. De trailer voor de film, gebaseerd op de biografie van Ron Suskind over zijn zoon Owen, vind je in dit bericht.

Geplaatst door onder Awards, Films