16/12/2016

My Knight and Me verkocht aan Cartoon Network

In 2013 verscheen 850 Meters van Joeri Christiaen. Lang voor die korte animatiefilm echter op het witte doek verscheen, plande de Belgische animator al een spin-off: de animatieserie My Knight and Me.

My Knight and MeHet fantastische nieuws is dat die animatieserie nu is verkocht aan Turner, het wereldwijde netwerk achter Cartoon Network en Boomerang. Door die deal zal My Knight and Me in ruim honderd landen op de televisie worden uitgezonden, met de Verenigde Staten als kers op de taart. Het is zeldzaam dat een Europese animatieserie zoiets klaarspeelt in Amerika, laat staan een reeks van een Belgische bedenker. Landgenoot Jan Van Rijsselberge ging hem in 2005 voor met Robotboy, maar die tekenfilmserie werd niet in België gemaakt. De internationale distributie werd verzorgd door het Londense CAKE van Nederlander Tom van Waveren.

Centraal staan de belevenissen van Jimmy, vader Henri en vriendin Cat. Jimmy is een schildknaap in opleiding. Wat hij mist aan spierballen, maakt hij goed met originele ideeën en verrassende plannen. Cat is een pittige prinses die een aardig potje kan vechten. Om hulp roepen of kikkers omtoveren is niet aan haar besteed. Henri van Oranje is een echte ridder, maar dan van het lieve, ietwat onhandige type. Hij kan beter overweg met een snaarinstrument dan met een wapen, maar stimuleert de kinderen om in hun eigen talenten te geloven. Samen gaat het trio uit Epic High de strijd aan met allerlei middeleeuwse schurken, waaronder maffe tovenaars, dolle heksen, woeste cyclopen en vuurspuwende draken.

My Knight and MeHoewel de avonturen zich in de riddertijd afspelen, bevat het universum enkele moderne snufjes. Zo zijn er bijvoorbeeld smartspiegels (lees: smartphones) waarmee de karakters kunnen communiceren. Ook het rollenpatroon is allesbehalve ouderwets. Prinses Cat is niet van plan om in een torentje op een redder te zitten wachten en jongens hebben niet per se geweld nodig om problemen op te lossen.

De animatieserie bestaat uit 52 afleveringen van 11 minuten. Dat formaat biedt genoeg ruimte om naast de drie hoofdrolspelers ook af en toe wat andere karakters uit te diepen – zowel de helden als de slechteriken. My Knight and Me werd bedacht en geregisseerd door Joeri Christiaen. Hij ontwierp de voornaamste karakters en de sets. Ook de art direction nam hij voor zich. Daarbovenop verzon hij twintig verhalen, waarvan er tien een scenario kregen van zijn hand. Een onemanshow was het echter niet, want voor de productie kon hij gelukkig rekenen op een internationaal team van zo’n tachtig mensen.

My Knight and MePlankton Invasion, de eerste tv-serie van Joeri Christiaen, werd grotendeels in Frankrijk gemaakt. Een stuk van de postproductie en de stemopnames gebeurden in België, respectievelijk bij GRID en Sonicville. Voor zijn tweede reeks verhuisde hij een groter deel van de productie naar België, met de bedoeling om op termijn steeds meer werk in eigen land te creëren.

My Knight and Me is een Frans-Belgische coproductie van Thuristar – de studio van Christiaen en zijn vrouw/producent Perrine Gauthier – en de Parijse animatiegigant TeamTO. Het leeuwendeel van de 3D-animatie vond plaats in Valence, waar de Vlaming Michael Mahy als supervisor werkte. Elke aflevering bevat echter ook 2D-fragmenten. Die (vaak grappige) sequenties, waarin bijvoorbeeld een personage een waanzinnig plan uit de doeken doet, werden allemaal in Vlaanderen gemaakt. De laatste aflevering van het seizoen is zelfs een volledige 2D-special. Zo stond supervisor Raf Schoenmaekers aan het hoofd van een Vlaams team dat de stijlvolle 2D-stukjes creëerde: Pieter Vanluffelen, Geertjan Tillmans, Joris Bergmans, Koen De Koninck, Nathanaël Van Hoecke en Karolien Raeymaekers.

My Knight and MeHet muzikale aspect was in handen van Christiaens vaste strijdmakker Frederik Segers. Samen met Jan Duthoy zorgde de componist voor meer dan tien liedjes die in de verhalen werden verwerkt. Daarbij mochten uiteraard de middeleeuwse klanken van een echte mandoline niet ontbreken, het favoriet wapen van Henri. Temple of Tune uit Kuurne stond in voor het sound design, de mix en de Vlaamse nasynchronisatie. Een leuk detail is dat ze voor de foley echte maliënkolders en harnassen gebruikten om de juiste geluidseffecten te krijgen. De postproductie vond plaats bij DeJonghe in Kortrijk.

De Nederlandse versie heet Mijn Ridder en Ik en is te volgen op Boomerang (en later ook op Telekids van RTL). Een Vlaams gedubde versie verschijnt vanaf 25 december 2016 op Ketnet. De serie draait momenteel ook al in Wallonië (RTBF), Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië, Afrika en Frankrijk, waar Mon Chevalier et Moi recent de prijs voor Beste Serie kreeg van de jeugdjury van het Voix d’Étoiles Festival. Aan de andere kant van de oceaan mag het Amerikaanse publiek de reeks vanaf 2 januari 2017 verwachten.

Stilzitten staat niet in het woordenboek van Joeri. Achter de schermen broedt hij al op een nieuw tv-project over de belevenissen van Roger Flambé, een acteur die in een cartoonwereld werkt. Bij Thuristar is eveneens Mush-Mush en de Zwampies in ontwikkeling, een kleurrijke reeks van Elfriede De Rooster in coproductie met La Cabane. Die verhalen voor jonge kinderen draaien om een groepje paddenstoelen die in een magische wereld in het bos leven.

Trailers voor My Knight and Me

Geplaatst door onder België, Series, Trailers