15/11/2016

Trailer voor geanimeerde oorlogsdocu 25 April

Aan de andere kant van de oceaan is 25 april synoniem met ANZAC Day. Elk jaar staat die dag in het teken van de veteranen van het Australian and New Zealand Army Corps – vergelijkbaar met de jaarlijkse dodenherdenking en wapenstilstand in de lage landen.

Poster 25 AprilOorspronkelijk werd op die dag de Slag om Gallipoli herdacht, het Turkse schiereiland waar soldaten uit het Nieuw-Zeelandse en Australische leger tegen het Ottomaanse Rijk streden en een zware nederlaag leden. 25 april werd een moment om stil te staan bij de vele slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

25 April is ook de titel van een geanimeerde documentaire die werd geregisseerd door Leanne Pooley. Het script schreef ze met Tim Woodhouse. De animatiefilm is een Nieuw-Zeelandse productie van General Film Corporation en werd in Auckland gemaakt bij Flux Animation Studios.

Het verhaal speelt zich af in 1915 en volgt de strijd (van de landing tot de evacuatie) door de ogen van zes Nieuw-Zeelanders. Hoewel de film ook fictieve elementen bevat, is het merendeel gebaseerd op historische gebeurtenissen. Aan de basis liggen dagboeken, brieven en memoires van oud-strijders over oorlog, vriendschap en verlies.

Mocht je vinden dat 25 April op een graphic novel lijkt, dan is dat geen toeval. Voor het design kregen de makers advies van illustrator en stripmaker Colin Wilson (Judge Dredd). Het resultaat werd gemaakt met een mix van 2D- (handgetekende achtergronden) en 3D-animatie waarvoor motion capture werd gebruikt (een techniek waarbij bewegingen van acteurs worden opgenomen en als basis dienen voor de geanimeerde figuren).

In september 2015 ging de geanimeerde docu in première op het Toronto International Film Festival. De film maakt dit jaar deel uit van het recordaantal Oscarkandidaten: 25 April strijdt – samen met 26 anderen! – om het gouden beeldje voor de Beste Animatiefilm.

Trailer voor 25 April

Geplaatst door onder Films, Trailers