17/11/2016

Trailer voor Bilal: van kindslaaf tot volksheld

De tijd dat Hollywood het monopolie op animatiefilms had, is al lang voorbij. Toch zijn er nog genoeg landen waar het medium in de kinderschoenen staat. Zo is onlangs de eerste computerfilm gemaakt in de Verenigde Arabische Emiraten, al zou je dat op basis van de visuele kwaliteit niet meteen denken.

Poster BilalBilal werd geregisseerd door Khurram H. Alavi en coregisseur Ayman Jamal, die ook bedenker, schrijver en producent is van de film. De computeranimatie werd gemaakt bij Barajoun Entertainment in Dubai.

Voor hun eerste animatiefilm liet de studio zich bijstaan door ervaren talent dat aan kaskrakers werkte van DreamWorks en Pixar. Volgens Jamal bestond het team uit meer dan twintig nationaliteiten. Het budget, iets meer dan 28 miljoen euro, werd bijna volledig opgehaald bij privé-investeerders uit de Perzische Golf.

Het verhaal speelt zich meer dan duizend jaar geleden af – voor de opkomst van de islam – en is gebaseerd op Bilal Ibn Rabah, een Afrikaanse slaaf die bij de eerste en trouwste volgelingen van Mohammed wordt gerekend. Toch is de animatiefilm volgens de makers geen religieuze film, maar een avontuurlijk verhaal over sociale ongelijkheid, over een slaaf die meester wordt.

BilalDe animatiefilm begint met een jonge Bilal, die samen met zijn zusje Ghufaira opgroeit in Ethiopië. Wanneer mensenhandelaars hun moeder vermoorden, worden de kinderen naar een vreemd land gebracht. In Mekka belandt Bilal als slaaf bij een rijke koopman en diens wrede zoon. Pas wanneer hij de woorden van de profeet ontdekt, vindt Bilal opnieuw de waardigheid en de kracht om in opstand te komen en te vechten voor een vrij bestaan.

Het epische resultaat – dat voor jonge kijkers te veel geweld bevat – ging in december 2015 in première in Dubai, werd uitgebracht in enkele landen in het Midden-Oosten en was afgelopen jaar op een aantal filmfestivals te zien. Bilal maakt dit jaar deel uit van een recordaantal Oscarkandidaten en strijdt mee om het prestigieuze, gouden beeldje voor de Beste Animatiefilm.

Trailer voor animatiefilm Bilal

(Via Variety)

Geplaatst door onder Films, Trailers