12/11/2016

Recordaantal animatiefilms in race voor Oscar

Bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences werden uitzonderlijk veel producties ingediend voor de Oscar voor Beste Animatiefilm. Dit jaar strijden niet minder dan 27 animatiefilms om het prestigieuze gouden beeldje. Dat zijn er elf meer dan vorig jaar. Een nieuw record.

OscarAnimatiefilms hebben hun eigen categorie bij de Oscars, maar ze kunnen – in theorie – ook naast liveactionfilms genomineerd worden voor bijvoorbeeld de Beste Film, Script of Muziek. Een van de animatiefilms, My Life as a Zucchini, werd door Zwitserland ook ingezonden voor Best Foreign Language Film, de grote verzameling voor alles wat buiten Amerika vandaan komt en niet Engelstalig is.

Nog niet alle films op de onderstaande longlist hebben aan alle voorwaarden voldaan (zoals een verplichte vertoning in Los Angeles voor het einde van dit jaar). Als er minstens zestien animatiefilms geldig verklaard worden – en dat kan haast niet anders in dit geval – is er volgens de regels van de Academy plaats voor vijf nominaties. Welke dat zijn, wordt bepaald op basis van de punten die ze krijgen van het selectiecomité. Nadien kunnen alle Academy-leden stemmen op de genomineerde animatiefilms die overblijven.

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 24 januari 2017. De uiteindelijke winnaars worden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie van de 89e Academy Awards op 26 februari 2017.

Overzicht van de 27 geanimeerde Oscarkandidaten

25 April

Poster 25 AprilMedium: 3D
Regie: Leanne Pooley
Studio: General Film Corporation (Nieuw-Zeeland)

Een geanimeerde documentaire die de Slag om Gallipoli laat zien. Zes mensen vertellen – aan de hand van echte verhalen en dagboekfragmenten – over hun ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bloederige strijd van soldaten uit het Nieuw-Zeelandse en Australische leger, die naar het Turkse schiereiland werden gestuurd en er een zware nederlaag leden, werd met behulp van motion capture en computeranimatie op een stilistische manier weergegeven.

The Angry Birds Movie

Poster Angry Birds De FilmMedium: 3D
Regie: Clay Kaytis en Fergal Reilly
Studio: Rovio Entertainment, Sony Pictures Imageworks (Verenigde Staten)

Norse en opvliegende Red, hyperactieve Chuck en explosieve Bomb zijn drie buitenbeentjes op een vredevol eiland waar de meeste vogels helemaal niet zo ‘angry’ zijn. Dat verandert echter wanneer hun nest bezoek krijgt van een groep groene varkens. Op het eerste gezicht zien ze er vriendelijk uit, maar wanneer blijkt dat de snode wezens alle eieren komen stelen, moeten de vogels de handen – of vleugels – ineenslaan. Gebaseerd op de gelijknamige games.

April and the Extraordinary World

Poster April and the Extraordinary WorldMedium: 2D
Regie: Christian Desmares en Franck Ekinci
Studio: Je Suis Bien Content, StudioCanal, Tchack (Frankrijk), Kaïbou Production, TouTenKartoon (Canada), Need Productions (België)

Het verhaal speelt zich af in 1941, in een alternatieve versie van Parijs waar twee Eiffeltorens staan en Napoleon V aan de macht is. Moderne technologie is er niet; de meeste machines werken op steenkool en stoomkracht. April is een jonge vrouw die alleen woont met haar pratende kat Darwin. Haar ouders waren wetenschappers die op mysterieuze wijze verdwenen. Samen met straatjongen Julius begint April aan een spannende reis en ontdekt ze dat er een gevaarlijke organisatie achter de ontvoeringen van allerlei wetenschappers zit.

Bilal

Poster BilalMedium: 3D
Regie: Khurram Alavi en coregisseur Ayman Jamal
Studio: Barajoun Entertainment (Verenigde Arabische Emiraten)

De allereerste animatiefilm die in Dubai werd gemaakt, vertelt het verhaal van de Afrikaanse jongen Bilal. Als kind werd hij samen met zijn zusje bij zijn moeder weggenomen en naar een vreemd land gebracht. In Mekka belandt hij als slaaf bij een rijke koopman en diens wrede zoon. Wanneer hij kennismaakt met Hamza en de woorden van de profeet ontdekt, vindt hij opnieuw de waardigheid en de kracht om in opstand te komen en te vechten voor een vrij bestaan.

Finding Dory

Poster Finding DoryMedium: 3D
Regie: Andrew Stanton en coregisseur Angus MacLane
Studio: Pixar (Verenigde Staten)

Het verhaal speelt zich af na de gebeurtenissen uit Finding Nemo. Wanneer het instinct van Dory wordt aangewakkerd en ze zich herinnert dat ze ook een familie heeft, gaat de vergeetachtige vis samen met Marlin en Nemo op zoek naar haar ouders. Tijdens de zoektocht naar haar geboorteplaats belandt Dory in een wetenschappelijk aquarium in Californië, waar allerlei zeedieren verzorgd worden. Daar ontmoet ze een heleboel nieuwe vrienden en oude bekenden.

Ice Age: Collision Course

Ice Age: Collision CourseMedium: 3D
Regie: Mike Thurmeier en Galen Chu
Studio: Blue Sky (Verenigde Staten)

Het vijfde deel uit de Ice Age-saga laat zien hoe Sid, Manny, Diego en de andere prehistorische dieren hun thuis moeten verlaten wanneer kosmische gebeurtenissen hun wereld bedreigen. Die kosmische gebeurtenissen zijn – hoe kon het anders – het gevolg van Scrat en zijn nootje. Onderweg ontmoeten ze maffe personages en komen ze onder meer terecht in het exotische verblijf van de spirituele leider Shangri Llama.

Kingsglaive Final Fantasy XV

Poster Kingsglaive: Final Fantasy XVMedium: 3D
Regie: Takeshi Nozue
Studio: Square Enix (Japan)

De met behulp van motion capture gemaakte animatiefilm, die aansluit bij de populaire game Final Fantasy XV, speelt zich af in een wereld waar verschillende naties vroeger over magische kristallen beschikten. Lucis, het enige koninkrijk dat nog over zo’n kristal beschikt, wordt aangevallen door een overweldigende legermacht van Niflheim. De laatste hoop rust op de schouders van de Kingsglaive, een elitegarde die de koning en het land beschermt.

Kubo and the Two Strings

Poster Kubo and the Two StringsMedium: Stop motion
Regie: Travis Knight
Studio: LAIKA (Verenigde Staten)

Kubo is een vriendelijke jongen die met veel toewijding voor zijn moeder zorgt in een afgelegen dorp. Aan zijn rustige leventje komt een einde wanneer hij wordt opgejaagd door geesten uit het verleden. Met zijn shamisen – een magisch muziekinstrument – en de hulp van Monkey en Beetle gaat Kubo op zoek naar een legendarisch zwaard, harnas en helm: de verloren gewaande uitrusting van zijn gesneuvelde vader, de grootste samoeraikrijger uit de geschiedenis. Samen gaan ze de strijd aan met de wraakzuchtige Moon King.

Kung Fu Panda 3

Poster Kung Fu Panda 3Medium: 3D
Regie: Jennifer Yuh Nelson en Alessandro Carloni
Studio: DreamWorks Animation (Verenigde Staten)

Po, die altijd dacht dat hij de enige overlevende was, wordt herenigd met zijn biologische vader. Die neemt hem mee naar het geheime paradijs waar de andere panda’s zich hebben teruggetrokken. Veel tijd om elkaar te leren kennen is er niet, want de dieren worden bedreigd door Kai, een gemene stier die over bovennatuurlijke krachten beschikt. Hij zint op wraak en heeft bovendien een appeltje te schillen met kungfumeester Shifu en zijn leerlingen, de Furious Five.

The Little Prince

Poster The Little PrinceMedium: 3D en stop motion
Regie: Mark Osborne
Studio: Onyx Films, Mikros Image (Frankrijk), TouTenKartoon (Canada)

Een jonge meid, die door haar moeder wordt klaargestoomd voor het drukke leven in de grotemensenwereld, maakt in de film kennis met haar eigenaardige buurman. De oude, vriendelijke piloot vertelt haar over zijn verre reizen en hoe hij met zijn vliegtuig neerstortte in de woestijn. Daar ontmoette hij een jongen, de kleine prins. Wat volgt, is een magische reis die fantasie brengt in het leven van het meisje. Gebaseerd op de bekende bestseller van Antoine de Saint-Exupéry.

Long Way North

Poster Long Way NorthMedium: 2D
Regie: Rémi Chayé
Studio: Sacrebleu Productions, Maybe Movies, 2 Minutes (Frankrijk), Nørlum (Denemarken)

Sasha is helemaal in de ban van het avontuurlijke leven van haar grootvader Oloukine, een bekende ontdekkingsreiziger. Hij wilde de Noordpool veroveren, maar keerde nooit terug van zijn expeditie. Zijn reputatie verdwijnt en maakt plaats voor schande. Om de eer van de familie te herstellen, loopt Sasha weg van huis. In het voetspoor van haar grootvader reist de dappere meid naar het verre noorden, op zoek naar het beruchte schip en de bemanning.

Miss Hokusai

Poster Miss HokusaiMedium: 2D
Regie: Keiichi Hara
Studio: Production I. G (Japan)

Het verhaal speelt zich af in het drukke Tokio van 1814 en draait om O-Ei. Zij is een van de vier dochters van de chaotische kunstenaar Hokusai en heeft de koppigheid en het talent van haar vader geërfd. Dikwijls schildert ze in zijn plaats, zonder dat ze daarvoor de eer opstrijkt. Haar krachtige creaties zorgen soms voor problemen, maar de vrijgevochten vrouw vindt altijd wel een oplossing. Gebaseerd op Sarasuberi, een bekroonde manga van Hinako Sugiura.

Moana

Poster Moana (Walt Disney)Medium: 3D
Regie: Ron Clements en John Musker
Studio: Walt Disney (Verenigde Staten)

De pittige meid Moana hijst de zeilen en vertrekt stiekem met een boot, tegen de wil van haar vader. Ze wil zichzelf bewijzen en de speurtocht van haar voorouders voltooien. Met haar trouwe varkentje Pua en de ontzettend idiote haan Heihei gaat ze op zoek naar een legendarisch eiland. Onderweg maakt ze kennis met Maui, een halfgod met levende tattoos en magische krachten. Samen beleven ze een ongelofelijke reis vol actie, avontuur, zeemonsters en adembenemende werelden.

Monkey King: Hero is Back

Poster Monkey King: Hero is BackMedium: 3D
Regie: Tian Xiao Peng
Studio: Big Big Sun (China)

De Chinese film, gebaseerd op de eeuwenoude klassieker Journey to the West, draait om een kleine jongen die per ongeluk de Monkey King bevrijdt. Die machtige held zat vijfhonderd jaar gevangen in het ijs nadat hij door de goden werd vervloekt. Wanneer het dorp van de jongen wordt aangevallen door vreselijke monsters, moet het onwaarschijnlijke duo samenwerken om het dorp te redden uit de klauwen van het kwade.

Mune: The Guardian of the Moon

Poster Mune: The Guardian of the MoonMedium: 3D
Regie: Alexandre Heboyan en Benoît Philippon
Studio: Onyx Films, Orange Studio (Frankrijk), Mikros Image (Canada)

Mune is een dromerige faun die in een fabelachtige wereld leeft. Onverwacht wordt hij uitgekozen als de nieuwe bewaker van de maan. Een grote verantwoordelijkheid, tot de heerser van de onderwereld van de onervaren Mune profiteert en de zon steelt. Mune gaat op pad met Sohone (de arrogante bewaker van de zon) en Glim (een dappere meid gemaakt van was). Samen willen ze de planeet van chaos en eeuwige duisternis redden.

Mustafa & the Magician

Poster Mustafa & the MagicianMedium: 3D
Regie: V. Chandrasekaran
Studio: Pentamedia (India)

In het vredevolle koninkrijk Basra leeft Mustafa, de zoon van koning Alladin en koningin Zerina. Alles verandert wanneer de rust wordt verstoord door de gemene tovenaar Zeezeeba, die in een visioen ziet dat de prins zijn plannen kan dwarsbomen. Hij stuurt zijn draak op de jongeman af, maar het is moeder Zerina die in het strijdgewoel wordt gevat. Als zij wordt omgetoverd tot een papegaai, trekt Mustafa eropuit om de magische spreuk ongedaan te maken.

My Life as a Zucchini

Poster My Life as a Courgette (Ma Vie de Courgette)Medium: Stop motion
Regie: Claude Barras
Studio: Rita Productions (Zwitserland), Blue Spirit Productions (Frankrijk)

Courgette is geen groente, maar een tienjarige jongen. Wanneer zijn verslaafde moeder overlijdt, vreest hij dat hij helemaal alleen is in de wereld. Courgette vindt het moeilijk om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving in het weeshuis, tot hij de andere kinderen beter kennen. Allemaal hebben ze op jonge leeftijd al heel wat meegemaakt. Als Courgette valt voor de lieve nieuwkomer Camille, gaat hij weer hopen op een gelukkig leven vol liefde en vrienden.

Phantom Boy

Poster Phantom BoyMedium: 2D
Regie: Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli
Studio: Folimage (Frankrijk), Lunanime (België)

Leo is een elfjarige phantom boy: hij kan uit zijn lichaam treden, onzichtbaar worden en zo door de muren vliegen. In het ziekenhuis maakt hij kennis met Alex, een politie-inspecteur die in een rolstoel is beland door een mysterieuze, misvormde misdadiger die New York bedreigt. Met de bijzondere hulp van Leo kan Alex zijn onderzoek toch nog voortzetten. Samen zullen ze hun uiterste best moeten doen om de plannen van de schurk te dwarsbomen.

The Red Turtle

Poster The Red TurtleMedium: 2D
Regie: Michael Dudok de Wit
Studio: Why Not Productions, ARTE France Cinéma, Wild Bunch, Prima Linea (Frankrijk), Studio Ghibli (Japan), Belvision (België)

Een schipbreukeling moet overleven op een tropisch eiland dat alleen bevolkt wordt door dieren. De eenzame man probeert een vlot te bouwen om weer thuis te komen, maar wordt gedwarsboomd door een rode schildpad. Zonder woorden laat de film de grote fases van het menselijk leven zien. Het is de eerste avondvullende film van Nederlander Michael Dudok de Wit (die de Oscar won met zijn korte tekenfilm Father and Daughter) en de eerste coproductie van Studio Ghibli met Europese partners.

Sausage Party

Poster Sausage PartyMedium: 3D
Regie: Conrad Vernon en Greg Tiernan
Studio: Nitrogen Studios (Canada)

Het voedsel in een winkel beseft niet dat het zal worden opgegeten. Ze geloven dat hun wildste dromen uitkomen wanneer ze verkocht worden. Zo kan hotdogworstje Frank niet wachten om meegenomen te worden en eindelijk seks te hebben met een van de hete broodjes. Wanneer ze met de harde waarheid geconfronteerd worden, begint een race tegen de tijd om hun nietsvermoedende lotgenoten te waarschuwen en aan de wrede, hongerige mensen te ontsnappen.

The Secret Life of Pets

The Secret Life of PetsMedium: 3D
Regie: Chris Renaud en Yarrow Cheney.
Studio: Illumination Entertainment (Verenigde Staten)

Wanneer de bewoners van een flat in Manhattan gaan werken, komen hun huisdieren samen. De positie van de verwende terriër Max komt in gevaar wanneer zijn bazin onverwachts thuiskomt met een broertje voor Max: de slordige bastaard Duke. Wanneer ze samen op straat belanden, ontdekken ze het gemene plan van Snowball. Het schattige, maar waanzinnige konijn leidt een leger van misnoegde huisdieren die wraak willen nemen op de baasjes die hen achterlieten.

Sing

Teaserposter Sing (Illumination Entertainment)Medium: 3D
Regie: Garth Jennings
Studio: Illumination Entertainment (Verenigde Staten)

Om de lege zalen in zijn theater te vullen, besluit koala Buster om een grootse zangwedstrijd te organiseren. Door een fout van zijn assistent, een oude hagedis, staat echter op de flyers dat er 100.000 dollar te winnen is. Meteen staat de hele dierenwereld in rep en roer. Centraal staan vijf personages die hopen dat ze hun leven kunnen veranderen met de wedstrijd: muis Mike, gorilla Johnny, varken Rosita, olifant Meena en stekelvarken Ash.

Snowtime!

Poster Snowtime!Medium: 3D
Regie: Jean-François Pouliot en François Brisson
Studio: CarpeDiem Film & TV (Canada)

Deze remake van een Frans-Canadese kinderfilm uit de jaren tachtig speelt zich af tijdens de wintervakantie. Alle kinderen uit een klein dorp verdelen zich in twee groepen en maken zich klaar voor de grootste oorlog van hun leven. Oorspronkelijk staan vriendschap en teamwork centraal, maar de wekenlange strijd zorgt uiteindelijk ook voor spanning en conflict. Niet alle problemen in de wereld zijn op te lossen met een paar welgemikte sneeuwballen.

Storks

Poster StorksMedium: 3D
Regie: Doug Sweetland en Nicholas Stoller
Studio: Warner Brothers, Sony Pictures Imageworks (Verenigde Staten)

Ooievaars hebben zich aangepast: ze leveren niet langer baby’s aan huis, maar verdienen de kost met het bezorgen van pakjes. Alles verandert wanneer er met de oude babymachine per ongeluk een meisje wordt gemaakt. Ooievaar Junior en vriendin Tulip, de enige mens die op Stork Mountain werkt, proberen samen het schattige wezentje af te leveren voor de baas het ontdekt. Onderweg ontmoeten ze een roedel maffe wolven die helemaal verliefd zijn op de kleine meid.

Trolls

Teaserposter Trolls (DreamWorks Animation)Medium: 3D
Regie: Mike Mitchell en Walt Dohrn
Studio: DreamWorks Animation (Verenigde Staten)

Poppy is de altijd opgewekte leider van de kleurrijke trollen. Ze houdt van plezier, knuffelen en barst vaak spontaan in gezang uit. Wanneer de andere trollen worden ontvoerd, wil ze hen redden met de hulp van de norse Branch. De twee belanden in een komisch avontuur en moeten het opnemen tegen de gevaarlijke Bergens, pessimistische wezens die enkel vrolijk worden als ze de blije trollen opeten.

Your Name

Poster Your Name.Medium: 2D
Regie: Makoto Shinkai
Studio: CoMix Wave Films (Japan)

Mitsuha woont in een landelijk dorp in de bergen. Ze houdt niet van haar afgelegen woonplaats en verlangt naar het bruisende leven van Tokio. Taki is een jonge student uit Tokio die een baantje heeft bij een Italiaans restaurant. Op een dag droomt Mitsuha dat ze een jongen is. En Taki droomt dat hij een vrouwelijke student is in een school in een dorp in de bergen waar hij nog nooit is geweest. Wat is het geheim van hun bijzonder persoonlijke dromen?

Zootopia

Poster Zootopia (Walt Disney)Medium: 3D
Regie: Byron Howard, Rich Moore en coregisseur Jared Bush
Studio: Walt Disney (Verenigde Staten)

Judy Hopps is een optimistisch konijn dat van een klein dorp naar de grote stad verhuist. Ze wil zich bewijzen en gaat voor de politie werken. Omdat ze het eerste konijn is in het korps, moet ze parkeerboetes uitschrijven. De belangrijke opdrachten gaan naar grote, stoere dieren. Alles verandert wanneer ze zich vastbijt in een moeilijke zaak. Om het mysterie op te lossen, is Judy zelfs bereid om samen te werken met de cynische vos Nick Wilde, een sluwe oplichter met een gladde tong.

Geplaatst door onder Awards, Films