14/09/2016

Ma Vie de Courgette is Zwitserse Oscarselectie

Net zoals winkels een speelhoekje hebben voor kinderen, zo hebben de Oscars een eigen plekje voor animatiefilms. Hoewel ze volgens de regels ook voor de ‘volwassen’ categorieën ingezonden mogen worden, gebeurt het zelden dat animatiefilms worden genomineerd voor serieuzere prijzen zoals Beste Film of Beste Scenario.

Poster My Life as a Courgette (Ma Vie de Courgette)Toch is er nog een andere rubriek waarin soms animatiefilms opduiken: die voor Best Foreign Language Film, de grote verzameling voor alles wat buiten Amerika vandaan komt en niet Engelstalig is. Af en toe zijn er landen die vinden dat ze animatiefilms hebben voortgebracht die zich kunnen meten met grote liveactionfilms. Het bekendste voorbeeld is wellicht de Oscargenomineerde tekenfilm Waltz with Bashir.

Zwitserland kiest er dit jaar voor om Ma Vie de Courgette in te sturen, het regiedebuut van Claude Barras. De stop-motionfilm werd in Zwitserland en Frankrijk gemaakt en kon ook op Belgisch talent rekenen, onder wie animatieregisseur Kim Keukeleire, animator Kristien Vanden Bussche en poppenbouwer Christine Polis. Het verhaal gaat over Courgette, een jongen die in een weeshuis belandt en vreest dat hij helemaal alleen is. Hoop en levenslust krijgt hij opnieuw wanneer hij kennismaakt met de andere kinderen die in hetzelfde schuitje zitten. Meer informatie vind je in ons vorige bericht over de knappe trailer.

Ma Vie de CourgetteMa Vie de Courgette is een originele film met een heldere, artistieke leiding. Het is een verhaal met emotie, veerkracht en een hoopvolle blik op de menselijke samenleving. Regisseur Claude Barras en scriptschrijver Céline Sciamma zijn erin geslaagd om kinderen een stem te geven. Ze spreken kinderen aan op ooghoogte, maar bereiken alle generaties”, luidt het oordeel van de Zwitserse Oscarjury.

Of de animatiefilm alle ‘levensechte’ concurrentie aankan, zal moeten blijken wanneer de Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 24 januari 2017. De winnaars worden onthuld op 26 februari 2017.

In de Benelux wordt Mijn Naam is Courgette uitgebracht door distributeur Cinéart: in Nederland draait de animatiefilm vanaf 12 oktober 2016 in de zalen, de Belgische release volgt wat later op 26 oktober 2016. In Amerika zal distributeur GKIDS My Life as a Zucchini releasen in de loop van 2017.

(Via Variety)

Geplaatst door onder Awards, Films