04/09/2016

Liefdevolle trailer voor tekenfilm Ethel & Ernest

Oscarnominatie The Snowman (1982) is een wereldberoemde klassieker die elke kerst wel ergens wordt uitgezonden. Het is ongetwijfeld de bekendste verfilming van een boek van de Britse illustrator en schrijver Raymond Briggs (When the Wind Blows, Father Christmas).

Poster Ethel & ErnestBinnenkort verschijnt een adaptatie van Ethel & Ernest, zijn bekroonde graphic novel uit 1998. In het huidige bioscooplandschap, waar de meeste animatiefilms pratende of zingende dieren bevatten, wordt dit een uitzondering: een menselijk verhaal met menselijke karakters. Geen maffe vogels, dansende konijnen of vergeetachtige vissen, maar zeldzame figuren van vlees en bloed – weliswaar handgetekend.

Ethel & Ernest is een eerbetoon van Raymond Briggs aan zijn ouders. Het waargebeurde verhaal begint eind jaren twintig en volgt het leven van een eenvoudige melkboer en een huismeid: hun huwelijk, eerste huis, geboorte van hun zoon, de economische depressie, de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van modernere technologie en cultuur. Ze zijn bezorgd om hun zoon, zeker wanneer die – o jee – naar de kunstacademie gaat, maar centraal staat hun liefde voor elkaar.

Ethel and ErnestDe tekenfilm is een coproductie van de Britse studio’s Lupus Films en Cloth Cat Animation en het Luxemburgse Mélusine Productions. Aan het hoofd staan regisseur Roger Mainwood, animation director Peter Dodd en art director Robin Shaw. Een groot deel van het team bestond uit ervaren mensen die onder andere aan The Illusionist en The Red Turtle meewerkten.

Bij de internationale crew van de animatiefilm is ook Nederlands talent terug te vinden, onder wie animators Bob Wolkers, Michael Sewnarain en (de in Londen wonende) Nicolette van Gendt. Ook Arjan Wilschut verzorgde de key posing voor een sequentie die naar verluidt best pittig was vanwege de combinatie van “de realistische stijl, subtiele en specifieke lijnvoering en het kleine acteerwerk”.

Ethel and ErnestOorspronkelijk zou Ethel & Ernest op ouderwetse wijze met potlood op papier getekend worden, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor digitale tekentablets van Cintiq en de TVPaint-software. Bekende Britse acteurs zoals Jim Broadbent, Brenda Blethyn en Luke Treadaway leenden hun stem aan de film. De eerste trailer van het resultaat vind je onderaan.

In Engeland draait de animatiefilm vanaf 28 oktober 2016 in de bioscoop. De wereldpremière is op 15 oktober op het BFI London Film Festival. Dankzij de steun van de BBC zal Ethel & Ernest later ook op de buis verschijnen.

Update: Te bekijken op 28 december 2016 om 20.30u op BBC One.

Trailer voor animatiefilm Ethel & Ernest

Geplaatst door onder Films, Trailers