12/09/2016

Mooi artwork A Childhood of Martha Jane Canary

Vorig jaar maakte Rémi Chayé (storyboard artist The Secret of Kells en Eleanor’s Secret) zijn erg geslaagde regiedebuut met Long Way North, een bekroonde tekenfilm over een dappere meid die op zoek gaat naar haar grootvader die nooit terugkeerde van zijn ontdekkingsreis naar de Noordpool.

A Childhood of Martha Jane CanaryOndertussen werkt de Franse regisseur druk aan zijn volgende project: A Childhood of Martha Jane Canary. Daarbij staat opnieuw een sterke jongedame centraal. Het verhaal is geïnspireerd op Calamity Jane, een legendarische vrouw die in de negentiende eeuw in de Far West haar mannetje stond tussen alle ruige cowboys en indianen.

De animatiefilm wordt geen biografie, maar geeft slechts – zoals de titel aanduidt – een (mogelijke) blik op haar jeugd. De film speelt zich af in 1863 en volgt de belevenissen van de elfjarige Martha, het oudste kind van de Canary-familie. Het gezin is op zoek naar een beter leven en reist met een karavaan van woonwagens naar Oregon. Na het overlijden van haar moeder heeft haar vader het moeilijk om het verlies te verwerken en moet Martha voor haar broer en zus zorgen.

Omdat een jurk niet handig is om paard te rijden of vee naar het water te drijven, trekt Martha jongenskleren aan, ook al vinden de andere mensen in het konvooi dat erg ongebruikelijk. Haar grote mond – ze fantaseert, liegt en schept graag op – zorgt ervoor dat ze in een gevaarlijk avontuur belandt. Wanneer ze de verkeerde cowboy over de geheime goudmijn van haar familie vertelt, wordt de eigendomsakte gestolen. Martha besluit om de achtervolging in te zetten, dwars door de weidse, wilde prairie.

Artwork A Childhood of Martha Jane CanaryBedenker Rémi Chayé zal de animatiefilm zelf regisseren. Het script wordt gepend door Fabrice de Costil en Sandra Tosello. Momenteel is A Childhood of Martha Jane Canary een coproductie van de Franse studio’s Maybe Movies (Zombillenium) en Sacrebleu Productions (Long Way North), maar er wordt nog volop naar andere Europese partners gezocht. Het project – waarvoor een budget van zes miljoen euro wordt gezocht – bevindt zich in een prille conceptfase; er wordt volop aan het scenario gewerkt. In dit bericht vind je alvast een mooie verzameling concept art.

Net als Long Way North is de tekenfilm bedoeld voor de hele familie en wordt een minimalistische stijl gebruikt. Op Cartoon Movie in Lyon, waar Chayé zijn nieuwste ‘dochter’ aan de Europese animatiefilmsector kwam voorstellen, vertelde hij dat het de bedoeling is om complexe, genuanceerde personages te creëren. Uiteindelijk staat Martha ‘Calamity’ Jane voor de ultieme vraag: blijft ze een jongen die van alle vrijheid geniet, of een vrouw met allerlei plichten en huishoudelijke taken?

Artwork voor A Childhood of Martha Jane Canary

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films