01/09/2016

Rintje springt naar tv met animatieserie

Vanaf vandaag start op het kleine scherm een nieuwe animatieserie die gemaakt werd in de lage landen: Rintje, gebaseerd op de gelijknamige reeks kinderboeken van Sieb Posthuma. De Nederlandse illustrator en schrijver overleed in 2014, maar zijn echtgenoot Ton Meijer (die meewerkte aan theatervoorstellingen van Rintje) hielp als art director mee om de tijdloze verhaaltjes op het kleine scherm tot leven te laten komen.

Rintje, mama en omaDe serie draait om de avonturen van de foxterriër Rintje, zijn familie (mama en oma) en zijn vrienden (Tobias en Henriëtte). Net als een nieuwsgierig kind ontdekt de puppy de wereld om zich heen en is hij wel eens ondeugend. Wat hij meemaakt is erg herkenbaar voor de jonge doelgroep: voor het eerst naar school, een verjaardagsfeestje, een losse tand, naar de dokter, logeren bij oma…

Rintje is een Nederlands-Belgische coproductie van Lemming Film en A Private View. Bij Pedri Animation in Ankeveen werden de poppen gemaakt, terwijl de animatie in Mechelen werd verzorgd bij Beast Animation. De stop-motionserie bestaat uit 26 afleveringen van 5 minuten, is geschreven door Mieke de Jong en is geregisseerd door Steven De Beul en Ben Tesseur. Pedri en Beast werkten al vaker samen (onder andere aan korte films) en hebben voor ons ook nog de komische stop-motionserie George and Paul in petto.

Rintje, Tobias en HenriëtteToevallig bracht ik een bezoek aan Beast toen Rintje in productie was. Wat me vooral charmeerde terwijl ik tussen de mooie sets wandelde, was hoeveel aandacht er aan details werd besteed. Alles verwijst naar de wereld van viervoeters: uiteinden van stoelen en tafels zijn hondenpootjes, handvatten van kastdeuren zijn botjes. Wie de boeken erbij neemt, zal zien dat Rintje niet altijd op dezelfde manier getekend werd, waardoor het voor de ontwerpers en bouwers van de poppen en hun universum een uitdaging was om de gulden middenweg te vinden. De gekribbelde tekenstijl werd ook doorgetrokken tot in de decors en de props, bijvoorbeeld meubels die ietwat willekeurig werden afgevijld. Het was de bedoeling om een handgemaakte, hartverwarmende en nostalgische serie te maken zonder dat het resultaat te ouderwets zou aanvoelen, en daarin zijn ze zo te zien geslaagd.

Onderaan in dit bericht vind je alvast een leuke blik achter de schermen. In België start Rintje vanaf 1 september 2016 op Ketnet, met Jelle Cleymans, Clara Cleymans en Jonas Geirnaert als de voornaamste stemacteurs. In Nederland verschijnt de animatieserie vanaf 5 september 2016 op de buis bij NPO Zapp (AVROTROS) met stemmen van Guy Clemens, Georgina Verbaan en Nasrdin Dchar.

Animatieserie Rintje: de making-of

Geplaatst door onder Achter de schermen, België, Eigen bodem, Nederland, Series