23/08/2016

Genomineerden voor Cartoon d’Or 2016 bekend

De Cartoon d’Or is een prijs voor de Beste Korte Animatiefilm van Europa. De prestigieuze award wordt jaarlijks uitgereikt en kende in het verleden inmiddels beroemde winnaars onder wie Nick Park, Sylvain Chomet en Michael Dudok de Wit.

Poster AlikeAlleen de beste van de beste films maken een kans, want om in aanmerking te komen moet een film al een prijs gewonnen hebben op een groot, Europees animatiefestival, waaronder het Franse Annecy, het Belgische Anima (Brussel) en het Nederlandse HAFF (Utrecht).

De jury bestond dit jaar uit de Franse producent Clément Calvet (Superprod), de Britse regisseur Mark Burton (Aardman Animations) en de Italiaanse regisseur Alessandro Rak (MAD Entertainment). Zij bekeken alle drieëntwintig kanshebbers en kozen daaruit vijf nominaties.

Poster Yùl and the Snake (Yùl et le Serpent)Bij de vijf korte films die dit jaar een kans maken op de Cartoon d’Or is helaas geen enkele productie van eigen bodem terug te vinden.

Er stonden weliswaar één Nederlandse en vier Belgische creaties op de longlist, maar zij hebben de selectie niet overleefd: Zeezucht van Marlies van der Wel, Toutes Nuancées van Chloé Alliez, De Longues Vacances van Caroline Nugues-Bourchat, La Rentrée des Classes van Vincent Patar en Stéphane Aubier en Voltaire van Jan Snoekx.

De winnaar van de Cartoon d’Or wordt op donderdag 15 september 2016 bekendgemaakt tijdens Cartoon Forum in de Franse stad Toulouse.

Nominaties Cartoon d’Or 2016

 

Alike

Geregisseerd door Daniel Martínez Lara en Rafa Cano Méndez. Geproduceerd door Daniel Martínez Lara en La Fiesta PC (Spanje).

In een drukke, maar kleurloze stad probeert de bezorgde vader Copi om zijn zoon Paste alles op de juiste manier aan te leren. Maar wat is nou precies de juiste manier?

Machine

Geregisseerd en geproduceerd door Sunit Parekh-Gaihede (Denemarken).

Deze mix van stop motion en computeranimatie speelt zich af in een klein dorp aan de zee waar grote verbouwingen plaatsvinden. Een koppel probeert ondertussen met veel moeite om een tragedie te verwerken.

Peripheria

Geregisseerd door David Coquard-Dassault. Geproduceerd door Autour de Minuit en Schmuby Productions (Frankrijk).

Een verlaten woonwijk verwildert en verandert langzaam in een modern Pompeï, waar de wind waait en de honden rondlopen tussen de overblijfselen van de menselijke beschaving.

Under Your Fingers (Sous tes Doigts)

Geregisseerd door Marie-Christine Courtès. Geproduceerd door Vivement Lundi! en Novanima (Frankrijk).

Op de dag dat haar grootmoeder gecremeerd wordt, graaft de jonge meid Emilie in de bitterzoete herinneringen van haar oma: het dorpje Hoa in Indochina, de romantische ontmoeting met een Franse kolonist, de geboorte van haar moeder, het tragische vertrek uit haar land…

Yùl and the Snake (Yùl et le Serpent)

Geregisseerd door Gabriel Harel. Geproduceerd door Kazak Productions (Frankrijk).

De dertienjarige Yùl zit achter op de brommer van zijn grote broer Dino. Ze rijden naar de top van de heuvel voor een deal met Mike, een crimineel met een gemene hond. Plots merkt Yùl een eigenaardige slang op die een onverwachte wending geeft aan de confrontatie.

Geplaatst door onder Awards, Films