29/04/2016

NBCUniversal koopt DreamWorks Animation

Voor de niet onaardige som van 3,8 miljard dollar (3,3 miljard euro) wordt NBCUniversal de nieuwe eigenaar van DreamWorks Animation (DWA). De animatiestudio, die werd opgericht door Jeffrey Katzenberg na diens vertrek bij Walt Disney, belandt zo in de handen van mediaconglomeraat Comcast.

Hiccup en draak Toothless uit How to Train Your Dragon 2Op die manier wordt DreamWorks Animation plotseling de zusterstudio van voormalige concurrent Illumination Entertainment (Despicable Me, Minions, The Secret Life of Pets), dat eveneens een onderdeel is van NBCUniversal. Het wordt vechten voor de beste releasedata, want ook de films van stop-motionstudio LAIKA (The Boxtrolls, Kubo and the Two Strings) worden door Universal verdeeld.

CEO Jeffrey Katzenberg zal voortaan aan het hoofd staan van DreamWorks New Media, dat bestaat uit AwesomenessTV (een onlinekanaal dat onder meer via YouTube te bekijken is) en NOVA (een jong bedrijf dat 3D-animatiesoftware ontwikkelt). Als adviseur zal hij ook voor NBCUniversal werken.

Illumination-topman Chris Meledandri krijgt de nieuwe leiding over DreamWorks Animation. Het voortbestaan van de animatiestudio in zijn huidige vorm is onduidelijk en het is afwachten wat de gevolgen zijn voor How to Train Your Dragon 3, The Croods 2 en andere animatiefilms die in de pijplijn zitten. Vermoedelijk zullen er grote besparingen en/of ontslagen plaatsvinden, want bij Illumination worden films gemaakt die dertig à veertig miljoen goedkoper zijn.

Minions - King BobComcast beschikte met Illumination al over een (succesvolle) animatiestudio, maar de aankoop is vooral bedoeld om DreamWorks’ televisieafdeling over te nemen. Een aantal films van DWA bracht de voorbije jaren teleurstellend weinig op in de bioscoop, maar de studio wist wel een winstgevende deal met Netflix te sluiten voor de productie van afgeleide series zoals Turbo FAST, DreamWorks Dragons, All Hail King Julien, The Adventures of Puss in Boots, The Mr. Peabody & Sherman Show en Dawn of the Croods.

Naast de bovenstaande series wordt Comcast ook de eigenaar van DreamWorks Classics. Die oude bibliotheek bestaat uit meer dan 450 familiefilms en 6100 tv-afleveringen die rijp zijn voor nieuwe vervolgen of remakes, zoals Casper the Friendly Ghost, Where’s Waldo?, Lassie, Postman Pat, George of the Jungle, Rudolph the Red-Nosed Reindeer, Richie Rich, Mr. Magoo, He-Man and the Masters of the Universe, en Felix the Cat.

Een ander belangrijk element voor de overname van DreamWorks Animation is het feit dat Comcast alle lucratieve franchises zoals Shrek, Madagascar en Kung Fu Panda kan gebruiken voor pretparken, speelgoed en oneindig veel afgeleide merchandising. Nu DreamWorks en Illumination onder dezelfde paraplu zitten, is het niet ondenkbaar dat er animatieseries zullen verschijnen die gebaseerd zijn op populaire films van de Despicable Me-studio.

Verwacht wordt dat de overname eind 2016 afgerond wordt. DWA heeft nog een distributiedeal met Fox, maar die loopt af in 2017. Net zoals Pixar door Disney werd opgekocht, komt er nu ook een einde aan een van de laatste, grote, onafhankelijke animatiestudio’s.

(Via NBCUMV)

Geplaatst door onder Films, Series