14/01/2016

De Oscarnominaties van 2016 zijn bekend

Dit jaar vindt de 88e editie van de Academy Awards plaats. Zoals steeds strijden korte en lange animatiefilms in hun aparte categorieën – weg van alle échte, “belangrijke” films.

Poster Inside Out (Pixar) Dat is dit jaar bijna niet anders, hoewel velen hadden gehoopt dat Inside Out ook een nominatie voor Beste Film in de wacht zou slepen. Wel neemt de animatiefilm van Pixar het op tegen vier liveactionfilms in de categorie voor het Beste Script.

Van de zestien avondvullende animatiefilms zijn er vijf genomineerd. Commerciële successen zoals Minions, Peanuts, SpongeBob of Hotel Transylvania zijn niet terug te vinden bij de nominaties. Wél twee buitenlandse tekenfilms (uit Japan en Brazilië), twee stop-motionfilms (een voor volwassenen en een voor de hele familie) en een computerprent over de emoties van een meisje.

Bij de korte animatiefilms werd het aantal kandidaten van tien naar vijf teruggebracht. Ook hier zijn enkele mooie, maar minder voor de hand liggende films genomineerd uit Chili (Bear Story) en Rusland (We Can’t Live Without Cosmos). In de categorie voor Beste Visuele Effecten kon het ruimtespektakel Star Wars uiteraard niet ontbreken.

Nominaties voor Beste Animatiefilm

 • Anomalisa
 • Boy and the World
 • Inside Out
 • Shaun the Sheep Movie
 • When Marnie Was There

Nominaties voor Beste Korte Animatiefilm

 • Bear Story
 • Prologue
 • Sanjay’s Super Team
 • We Can’t Live Without Cosmos
 • World of Tomorrow

Nominaties voor Beste Originele Script

 • Bridge of Spies
 • Ex Machina
 • Inside Out
 • Spotlight
 • Straight Outta Compton

Nominaties voor Beste Visuele Effecten

 • Ex Machina
 • Mad Max: Fury Road
 • The Martian
 • The Revenant
 • Star Wars: The Force Awakens

De winnaars van de Academy Awards worden op 28 februari 2016 bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie, waarvan de presentatie in handen is van acteur Chris Rock (zebra Marty uit de Madagascar-films). Alle genomineerden uit de 24 categorieën vind je op de Oscarwebsite.

Geplaatst door onder Awards, Films