20/01/2016

Anima 2016 focust op Japanse en Britse animatie

Volgende maand start de 35e editie van Anima, het grootste animatiefestival van België. Tien dagen lang kunnen bezoekers zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de animatiefilm.

Twee landen krijgen dit jaar extra aandacht: Japan en Groot-Brittannië. Aan de hand van verschillende programma’s worden zowel avondvullende als korte films uit beide landen vertoond.

Japan Special

Poster AkiraVoor het onderdeel Japan Special is heel wat ‘anime’ uit het land van de rijzende zon geselecteerd. Niet alleen langverwachte tekenfilms zoals The Boy and the Beast en Miss Hokusai, maar ook klassiekers zoals Akira (1988) van de legendarische Katsuhiro Otomo, Mind Game (2004) van Masaaki Yuasa en de recentste delen uit de Ghost in the Shell– en Doraemon-reeksen.

Het programma bevat eveneens een compilatie met werk van de Tokyo University of the Arts. Aansluitend is er de tentoonstelling Proto Anime Cut: Toekomstvisioenen in de Japanse Animatiefilm (met tekeningen uit Ghost in the Shell, Metropolis, Patlabor en Evangelion), een cosplaynamiddag, een karaokespecial en zullen er culinaire specialiteiten uit Japan te proeven zijn.

So British

Aardman AnimationsHet Britse luik bevat dan weer verschillende programma’s met werk van jong talent en ervaren rotten. In Studying Animation in the UK komen drie docenten aan het woord: Tim Webb (Royal College of Art), Robert Bradbrook (National Film and Television School) en Jonathan Hodgson (Middlesex University). Het trio komt over de animatieopleidingen vertellen en zal daarnaast een aantal bekroonde studentenfilms vertonen.

De Londense studio Th1ng, die met Sylvain Chomet aan verschillende projecten werkt, geeft een presentatie over de commercials en korte films die ze produceerden. Er is ook aandacht voor de veertigste verjaardag van Aardman. De studio’s immer energieke medeoprichter Peter Lord (regisseur van Chicken Run en The Pirates!) komt op bezoek en brengt naar verluidt een exclusief verrassingsprogramma met zich mee.

Anima vindt plaats in Brussel van 5 tot en met 14 februari 2016. Tickets, meer informatie en het volledige programma vind je op de website van het festival.

Geplaatst door onder Festivals