13/12/2015

Song of the Sea is Beste Europese Animatiefilm 2015

Elk jaar bekronen de European Film Awards de beste producties van Europese bodem. De prijs voor de Beste Europese Animatiefilm ging dit jaar naar Song of the Sea. Dat werd zaterdagavond 12 december bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Berlijn.

Tomm Moore (European Film Awards 2015)Song of the Sea is de tweede film van regisseur Tomm Moore. Zijn eerste, The Secret of Kells, werd in 2009 genomineerd, maar verloor toen van Mia and the Migoo.

De animatiefilm is een coproductie van Cartoon Saloon (Ierland), The Big Farm (België), Nørlum (Denemarken), Superprod (Frankrijk), Mélusine (Luxemburg). In België werd bij Digital Graphics in Luik gewerkt aan de inkleuring, texturing, effecten en compositing van de film.

Song of the SeaZoals we in oktober al vermoedden, versloeg het handgetekende sprookje de twee andere kandidaten: het Franse oorlogsdrama Adama en de Britse slapstickfilm Shaun the Sheep The Movie.

Het verhaal draait om Ben en zijn zusje Saoirse, de laatste ‘selkie’ (een menselijk zeehondenkind). Samen met hun vader wonen ze in een vuurtoren. Hun grootmoeder vindt dat niet goed en neemt hen mee naar de stad, maar de twee kinderen lopen samen weg. Onderweg belanden ze in een fantasievolle wereld die Ben herkent uit de verhalen die hun moeder vroeger vertelde. Een wereld uit de Ierse folklore, vol magische personages die enkel kunnen overleven als Saoirse op tijd haar stem vindt om het lied van de zee te zingen.

In zijn korte speech (zie 04:15) vermeldde Tomm Moore dat Song of the Sea enkel in Europa gemaakt kon worden en bedankte hij de vijf studio’s. Momenteel werkt de regisseur aan zijn volgende tekenfilm: Wolfwalkers.

Song of the Sea wint Beste Europese Animatiefilm in Berlijn

Geplaatst door onder Awards, België, Films