03/11/2015

Trailer voor volwassen animatiefilm Anomalisa

Charlie Kaufman heeft voor het eerst een animatiefilm gemaakt. Dat is opvallend, want de met een Oscar bekroonde schrijver is vooral bekend van liveactionfilms zoals Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Adaptation en Being John Malkovich. Hij bedacht het verhaal en regisseerde de stop-motionprent samen met Duke Johnson (animatieserie Mary Shelley’s Frankenhole en de geanimeerde special in de serie Community).

Poster AnomalisaHet verhaal van Anomalisa draait om Michael Stone, echtgenoot, vader en auteur van How May I Help You Help Them? die lijdt onder de alledaagsheid van zijn leven. Hij werkt vaak als gastspreker over customer service, maar heeft eigenlijk zelf moeite om een band met mensen te scheppen. Op een reis naar Cincinatti, waar hij moet spreken op een bijeenkomst, belandt hij in het Fregoli Hotel. Daar maakt hij tot zijn verbazing kennis met Lisa, een bescheiden handelsreiziger die misschien wel de liefde van zijn leven is. Zij lijkt voor hem de kans om te ontsnappen aan zijn wanhopige, depressieve bestaan.

Als we stellen dat 90% van de animatiefilms gemaakt wordt voor kinderen, zien we dat binnen die 10% de meerderheid toch vaak op een adolescent publiek mikt (à la South Park). Dat maakt van Anomalisa een extreem zeldzame animatiefilm, want net als Kaufmans vorige films staat het menselijke gedrag centraal in dit filosofische verhaal.

AnomalisaBovendien werd er ook voor realistische poppen gekozen. Op de gezichten van de hoofdpersonages na, zien alle andere personages er hetzelfde uit, waardoor Michael en Lisa lijken te leven in een anonieme mensenmassa. Je zou je kunnen afvragen waarom Anomalisa niet gewoon een liveactionfilm met echte acteurs is, maar het zijn net dit soort creaties die de clichés kunnen doorbreken dat het geanimeerde medium altijd voor kinderachtige dierenverhaaltjes wordt gebruikt.

De hoofdrollen zijn ingesproken door Jennifer Jason Leigh (Lisa), David Thewlis (Michael) en Tom Noonan (alle andere personages!). Anomalisa is een productie van Starburns Industries en Snoot Entertainment en werd op eigen houtje door de kleine studio’s gemaakt. Een deel van het budget werd met behulp van crowdfunding bijeengebracht via Kickstarter.

Onze verwachtingen zijn alvast hooggespannen. Sinds de vertoningen op allerlei filmfestivals kreeg de animatiefilm alleen maar fantastische recensies: 100% op Rotten Tomatoes, een site die filmkritiek bundelt. Op het Filmfestival van Venetië won Anomalisa in september de Grand Jury Prize. Het resultaat komt in Amerika uit op 30 december 2015. Via Universal verschijnt Anomalisa in de Nederlandse zalen vanaf 25 februari 2016.

Eerste trailer voor Anomalisa

(Via Indiewire)

Geplaatst door onder Films, Trailers