20/11/2015

Tien korte animatiefilms op Oscar-shortlist

Zestig films werden ingediend bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in de categorie voor de Oscar voor Beste Korte Animatiefilm. Tien ervan hebben de selectie overleefd en strijden om het gouden beeldje.

OscarDit jaar is er helaas geen Nederlandse of Belgische creatie op de shortlist terug te vinden, maar wel enkele bekroonde animaties die trouwe festivalbezoekers meteen zullen herkennen. Zoals de traditie dat wil, is ook het recentste filmpje van Pixar (dat binnenkort voorafgaat aan The Good Dinosaur) een van de kanshebbers.

Uit de onderstaande lijst met tien korte films zullen er uiteindelijk drie tot vijf worden genomineerd, afhankelijk van de punten die ze krijgen van de leden.

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 14 januari 2016. De uiteindelijke winnaars worden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie van de 88e Academy Awards op 28 februari 2016. Een overzicht van de zestien avondvullende animatiefilms die kans maken op een Oscar vind je in ons vorige bericht.

Bear Story (Historia De Un Oso)

Bear StoryMedium: 3D-animatie

Regie: Gabriel Osorio

Productie: Punkrobot Animation Studio (Chili)

Plot: Een oude, melancholische beer vertelt zijn levensverhaal aan de hand van een diorama. De mechanische figuurtjes in de vernuftige kijkkast onthullen de ontroerende geschiedenis over het gezinnetje van de beer.

Carface (Autos Portraits)

CarfaceMedium: 2D-animatie

Regie: Claude Cloutier

Productie: National Film Board of Canada

Plot: Op de muziek van Que Sera, Sera voeren allerlei realistisch getekende wagens een zorgeloze choreografie uit, terwijl op de achtergrond de grote hoeveelheden olie die ze nodig hebben onverbiddelijk uit Moeder Aarde wordt gepompt.

If I Was God…

If I Was God...Medium: 2D-animatie en stop motion

Regie: Cordell Barker

Productie: National Film Board of Canada

Plot: Wat als een twaalfjarige opeens goddelijke krachten zou krijgen? Zou hij ze voor goede of slechte doeleinden gebruiken? Tijdens de dissectie van een kikker in de les biologie begint een jongen te dromen over wat hij zou kunnen doen. Wraak nemen op pestkop Augie, of een romantische dag met Lilly…

Love in the Time of March Madness

Love in the Time of March MadnessMedium: 2D- en 3D-animatie

Regie: Melissa Johnson en Robertino Zambrano

Productie: High Hip Productions (Verenigde Staten) en KAPWA Studioworks (Australië)

Plot: Als jonge tiener was Melissa Johnson al 1,93 meter lang. Meteen een ster op het basketbalveld, maar haar grootte speelde haar parten in de romantiek. Soms bejubeld, dan weer bespot. In alle eerlijkheid en met de nodige humor vertelt ze over de gênante situaties die ze beleefde als ze uitging met kleinere mannen.

My Home (Chez Moi)

My HomeMedium: 2D-animatie

Regie: Phuong Mai Nguyen

Productie: Papy3D Productions (Frankrijk)

Plot: Zonder dialoog wordt het verhaal verteld uit het standpunt van de kleine Hugo. Op een dag ontdekt de jongen dat hij en zijn moeder niet langer alleen leven. Hugo weet niet goed hoe hij moet omgaan met de nieuwe vriend van zijn moeder: een vreemde bewoner die overal zwarte veren achterlaat.

An Object at Rest

An Object at RestMedium: 2D-animatie

Regie: Seth Boyden

Productie: California Institute of the Arts

Plot: De afstudeerfilm van de Amerikaanse student volgt de weg die een steen aflegt doorheen de geschiedenis. Na duizenden jaren stoot de natuur op zijn allergrootste obstakel: de menselijke beschaving.

Prologue

PrologueMedium: 2D-animatie

Regie: Richard Williams

Productie: Animation Masterclass

Plot: Zonder woorden, maar met bijzonder realistisch getekende beelden. Het verhaal laat zien hoe een kleine meid getuige is van twee Spartaanse en twee Atheense krijgers die op leven en dood vechten.

Sanjay’s Super Team

Sanjay's Super Team (Pixar)Medium: 3D-animatie

Regie: Sanjay Patel

Productie: Pixar Animation Studios

Plot: De jonge Sanjay kijkt tekenfilms, tot een belletje rinkelt en zijn vader hem uitnodigt om samen te mediteren. Tijdens de saaie ceremonie fantaseert Sanjay over eeuwenoude hindoegoden die transformeren in de superhelden die hij zo graag op de tv bekijkt. In zijn dagdroom ziet Sanjay allerlei dingen waardoor hij de innerlijke wereld van zijn vader beter begrijpt.

We Can’t Live without Cosmos (Mi ne mozhem zhit bez kosmosa)

We Can't Live without CosmosMedium: 2D-animatie

Regie: Konstantin Bronzit

Productie: Melnitsa Animation Studio (Rusland)

Plot: Twee kosmonauten doen hard hun best en trainen elke dag zodat hun droom in vervulling kan gaan: naar ruimte vliegen. Een gedeelde passie en een ontroerende vriendschap tussen twee kameraden staan centraal in deze korte tekenfilm zonder dialoog.

World of Tomorrow

World of TomorrowMedium: 2D-animatie

Regie: Don Hertzfeldt

Productie: Bitter Films (Verenigde Staten)

Plot: De kleine meid Emily wordt door een van haar gekloonde nakomelingen door de tijd getransporteerd. Aan de hand van opgeslagen videofragmenten van herinneringen maken ze samen een verbluffende reis door enerzijds het verleden van de oude Emily en anderzijds de toekomst van de jonge Emily.

Geplaatst door onder Awards, Films