06/11/2015

Zestien animatiefilms strijden om de Oscar

Ook dit jaar zijn er weer veel films die strijden om de Oscar voor de Beste Animatiefilm. Bij de Academy of Motion Picture Arts and Sciences werden deze keer zestien producties ingediend voor het prestigieuze gouden beeldje.

OscarGeen echte verrassingen in de lijst, al is er wel een onbekende titel terug te vinden: The Laws of the Universe – Part 0. Het is een vage tekenfilm die gebaseerd is op het werk van de oprichter van Happy Science, een religieuze organisatie die geleid wordt door iemand die zichzelf als de reïncarnatie van Boeddha beschouwt. Echt waar. Drie jaar geleden zat zijn Mystical Laws ook in de selectie, maar het spreekt voor zich dat zo’n film in werkelijkheid geen schijn van kans maakt.

Animatiefilms hebben hun eigen categorie bij de Oscars, maar de onderstaande films kunnen evengoed genomineerd worden voor Beste Film, het domein van de ‘echte’ films. In de praktijk komt dat heel zelden voor, maar met toppers als Inside Out en Anomalisa is het dit jaar best mogelijk.

Nog niet alle films op de longlist hebben aan alle voorwaarden voldaan (zoals een verplichte vertoning in Los Angeles voor het einde van dit jaar). Belangrijk detail: als de zestien animatiefilms doorgaan, kunnen er vijf genomineerd worden. Dat verandert wanneer er eentje afvalt. Als er maar dertien tot vijftien films overblijven, is er volgens de regels slechts plaats voor drie of vier nominaties – indien ze voldoende punten krijgen van het selectiecomité.

De Oscarnominaties worden bekendgemaakt op 14 januari 2016. De uiteindelijke winnaars worden onthuld tijdens een feestelijke ceremonie van de 88e Academy Awards op 28 februari 2016.

Anomalisa

Poster AnomalisaMedium: Stop motion

Regie: Charlie Kaufman en Duke Johnson

Studio: Starburns Industries en Snoot Entertainment (Verenigde Staten)

Plot: Michael, een eenzame man die moeite heeft om een band met mensen te scheppen, leert op een zakenreis Lisa kennen. De bescheiden vrouw lijkt voor hem de kans om te ontsnappen aan zijn wanhopige, depressieve bestaan.

Bekijk de trailer voor Anomalisa

The Boy and the Beast

Poster The Boy and the BeastMedium: 2D

Regie: Mamoru Hosoda

Studio: Studio Chizu (Japan)

Plot: Naast de wereld van de mensen bestaat ook het bovennatuurlijke domein van de monsters. De twee zijn normaal van elkaar gescheiden, maar versmelten wanneer een eenzame jongen op een dag in het fantasievolle rijk belandt. Daar wordt hij de leerling van Kumatetsu, een brutaal beest.

Bekijk de trailer voor The Boy and the Beast

Boy and the World

Poster Menino - The Boy and the WorldMedium: 2D en cut-out

Regie: Alê Abreu

Studio: Filme de Papel (Brazilië)

Plot: Op een dag vertrekt de vader van een kleine jongen naar de stad, op zoek naar werk. Omdat hij hem verschrikkelijk mist, reist de kleine uk hem achterna. Onderweg belandt hij in een adembenemend avontuur en ontdekt hij de prachtige, maar ook onrechtvaardige wereld waarin de grote mensen leven.

Bekijk de trailer voor Boy and the World

The Good Dinosaur

Poster The Good Dinosaur (Pixar)Medium: 3D

Regie: Peter Sohn

Studio: Pixar (Verenigde Staten)

Plot: In het avontuur raakt de jonge, bange dinosaurus Arlo gescheiden van zijn familie en wordt hij vrienden met de kleine, wilde holbewoner Spot. Tijdens hun reis door het gevaarlijke en mysterieuze landschap, vindt Arlo de kracht om zijn angsten te overwinnen en ontdekt hij wat hij allemaal kan bereiken.

Bekijk de trailer voor The Good Dinosaur

Home

Poster HomeMedium: 3D

Regie: Tim Johnson

Studio: DreamWorks Animation (Verenigde Staten)

Plot: De Boov landen op aarde. Ze zijn op zoek naar een nieuwe thuis en besluiten om de planeet in te palmen. Tip, een pientere meid die aan de wezens wist te ontsnappen, maakt kennis met Oh, een alien die verbannen is. Ze slaan samen op de vlucht en beginnen aan het avontuur van hun leven als ze de ware reden ontdekken waarom de Boov een nieuwe thuis nodig hebben.

Bekijk de trailer voor Home

Hotel Transylvania 2

Poster Hotel Transylvania 2Medium: 3D

Regie: Genndy Tartakovsky

Studio: Sony Pictures Animation (Verenigde Staten)

Plot: Dracula’s dochter Mavis en haar menselijke vriendje Johnny zijn de ouders geworden van het schattige jongetje Dennis. Terwijl Mavis haar schoonouders bezoekt, maakt Dracula zich zorgen dat zijn kleinzoon niet genoeg kenmerken van een vampier vertoont. Hij besluit om de jonge Dennis een heuse monsteropleiding te geven en rekent daarvoor op de hulp van zijn vrienden (weerwolf Wayne, monster Frank, mummie Murray en de onzichtbare man Griffin).

Bekijk de trailer voor Hotel Transylvania 2

Inside Out

Poster Inside Out (Pixar)Medium: 3D

Regie: Pete Docter en coregisseur Ronnie del Carmen

Studio: Pixar (Verenigde Staten)

Plot: In het hoofd van de elfjarige Riley leven vijf emoties. Vanuit dat Hoofdkwartier adviseren de gevoelens de jonge meid bij alledaagse gebeurtenissen. Als Joy en Sadness per ongeluk met enkele belangrijke herinneringen afgezonderd raken in het onderbewustzijn van Riley, moeten ze verschillende vreemde locaties trotseren om weer thuis te raken. Onderweg ontmoeten ze Bing Bong, het maffe, ingebeelde vriendje uit Rileys jeugd.

Bekijk de trailer voor Inside Out

Kahlil Gibran’s The Prophet

Poster The ProphetMedium: 2D, 3D en stop motion

Regie: Roger Allers (en negen anderen)

Studio: Ventanarosa Productions

Plot: Een verhaal waarin acht thema’s uit The Prophet van Kahlil Gibran verwerkt werden. De hoofdstukken werden door verschillende filmmakers geregisseerd: Tomm Moore (liefde), Bill Plympton (eten en drinken), Nina Paley (kinderen), Joann Sfar (huwelijk), tweeling Paul en Gaëtan Brizzi (dood), Joan C. Gratz (werk), Michal Socha (vrijheid), Mohammed Saeed Harib (goed en kwaad).

Bekijk de trailer voor The Prophet

The Laws of the Universe – Part 0

Poster The Laws of the Universe - Part 0Medium: 2D

Regie: Isamu Imakake

Studio: HS Pictures Studio (Japan)

Plot: Ray, Anna, Tyler, Halle en Eisuke zijn vijf studenten die betrokken raken bij een mysterieus incident. Buitenaardse wezens ontvoeren de zus van Halle en planten een bijzondere chip in haar brein. Samen proberen de vrienden haar te redden en de oorsprong van de aliens te achterhalen.

Minions

MinionsMedium: 3D

Regie: Pierre Coffin en Kyle Balda

Studio: Illumination Entertainment (Verenigde Staten)

Plot: Minions worden depressief als ze niemand hebben om te dienen, dus hollen ze steeds de grootste schurk achterna. In de jaren zestig gaan drie Minions – Stuart, Kevin en Bob – op zoek naar een nieuwe meester. Tijdens de Schurkenbeurs in Orlando valt hun oog op Scarlet Overkill. Zij wil de werelds eerste vrouwelijke superschurk worden en krijgt daarvoor hulp van uitvinder Herb, haar trouwe echtgenoot en grootste fan.

Bekijk de trailer voor Minions

Moomins on the Riviera

Poster Moomins on the RivieraMedium: 2D

Regie: Xavier Picard

Studio: Pictak (Frankrijk) en Handle Productions (Finland)

Plot: Op zoek naar avontuur stranden de Moomins met hun boot aan de luxueuze Franse rivièra. Snorkmaiden raakt er onder de indruk van een rijke playboy, waardoor vriendje Moomin ontdekt hoe pijnlijk jaloezie is. Ondertussen wordt Moominpappa vrienden met een aristocraat en neemt hij de nieuwe, chique familienaam ‘de Moomin’ aan. Alleen Moominmamma laat zich niet door de weelde betoveren.

Bekijk de trailer voor Moomins on the Riviera

The Peanuts Movie

Poster Snoopy en Charlie Brown: De Peanuts FilmMedium: 3D

Regie: Steve Martino

Studio: Blue Sky (Verenigde Staten)

Plot: Talloze bekende figuren uit de Peanuts-strips komen tot leven. Hoofdpersonage van het verhaal is de onhandige sufferd Charlie. Hij probeert het imago van de eeuwige verliezer van zich af te schudden en wil indruk maken op het nieuwe buurmeisje. Daarnaast toont de film ook de dromerige avonturen van Snoopy die zich een gevechtspiloot waant en het opneemt tegen aartsrivaal The Red Baron.

Bekijk de trailer voor The Peanuts Movie

Regular Show: The Movie

Poster Regular Show: The MovieMedium: 2D

Regie: J.G. Quintel

Studio: Cartoon Network (Verenigde Staten)

Plot: Wanneer een experiment in het schoollabo verkeerd uitdraait, wordt er per ongeluk een ‘tijdnado’ gecreëerd die het hele universum dreigt te vernietigen. De nietsnutten Mordecai en Rigby staan voor de uitdaging om terug te keren in de tijd, hun vriendschap te redden en het universum te redden. De film is gebaseerd op de gelijknamige tekenfilmserie.

Shaun the Sheep Movie

Shaun the Sheep Movie PosterMedium: Stop motion

Regie: Richard Starzak en Mark Burton

Studio: Aardman (Verenigd Koninkrijk)

Plot: In de familiefilm zorgt het kattenkwaad van Shaun ervoor dat de boer van de boerderij in de grote stad belandt. Samen met herdershond Bitzer en de kudde schapen probeert Shaun om de arme man te redden. Wat volgt, is een groots avontuur waarin de wollige personages zich onopgemerkt een weg door de stad proberen te banen.

Bekijk de trailer voor Shaun the Sheep Movie

The SpongeBob Movie: Sponge out of Water

The SpongeBob Movie: Sponge Out of WaterMedium: 2D en 3D met live action

Regie: Paul Tibbit en Mike Mitchell

Studio: Paramount Animation en Nickelodeon (Verenigde Staten)

Plot: SpongeBob SquarePants en zijn vrienden verlaten hun vertrouwde onderwaterwereld en komen in de ‘normale’ mensenwereld terecht. Om Bikini Bottom te beschermen, transformeren ze in 3D-superhelden. Zo verandert SpongeBob Squarepants in The Invincibubble en wordt Patrick Star nu Mr. Superawesomeness. Samen nemen ze het op tegen een gemene piraat Burger-Beard.

Bekijk de trailer voor The SpongeBob Movie

When Marnie Was There

When Marnie Was ThereMedium: 2D

Regie: Hiromasa Yonebayashi

Studio: Studio Ghibli (Japan)

Plot: Het verhaal speelt zich af in een dorp aan de kust van Hokkaido en draait om het weesmeisje Anna, een buitenbeentje zonder vrienden. Vanwege haar zwakke gezondheid wordt ze naar haar oom en tante aan de kust gestuurd. Daar verandert alles wanneer ze op een dag kennismaakt met het vreemde meisje Marnie, in wie ze voor het eerst een vriend vindt.

Bekijk de trailer voor When Marnie Was There

Geplaatst door onder Awards, Films