02/10/2015

Gouden Kalf voor Under the Apple Tree

Het gebeurt niet vaak dat een animatie een kans maakt tussen al die ‘echte’ films, maar dit jaar is Under The Apple Tree erin geslaagd.

Erik van Schaaik met Gouden Kalf voor de Beste Korte FilmIn Utrecht worden momenteel de prijzen uitgereikt op het Gala van de Nederlandse Film en – warempel! – een animatie won al meteen een prijs.

Under the Apple Tree van regisseur Erik van Schaaik ging aan de haal met het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film. De prijs aan een liveactionfilm geven? Lekker puh!

De zwartkomische stop-motionfilm is een coproductie van Pedri Animation (Nederland) en Beast Animation (België). Een half jaar geleden werd nog een succesvolle crowdfundingscampagne op touw gezet door de makers.

Under The Apple TreeHet verhaal gaat over twee broers: een appelboer en een priester. Deze twee ruziënde personages zijn zich volstrekt onbewust van het doen en laten van de twee kleinere wezens; Aber en Crombie, worm-broers die in een appel wonen. Als het mensverhaal vermengt met het dierverhaal gaat alles vreselijk mis. De wormen scheiden en herenigen. Mensen sterven en schrikken wakker. Regen en onweer geselen de begraafplaats. Is er sprake van goddelijke interventie of basale agrarische principes? Een ding is zeker: appelcider zal nooit meer hetzelfde smaken.

Update: Het feest kan niet meer stuk voor Erik van Schaaik. Twee uur na het Gouden Kalf wint Under the Apple Tree ook nog eens de prijs van Festivallieveling op het NFF. Erkenning van de jury én het publiek. Wat wil een filmmaker nog meer?

Trailer voor Under the Apple Tree

Geplaatst door onder Awards, Films, Nederland