14/10/2015

Drie animatiefilms strijden om Europese topprijs

Elk jaar bekronen de European Film Awards de beste producties van Europese bodem. Dit jaar zijn drie bioscoopfilms genomineerd in de categorie voor de Beste Animatiefilm. Een ervan werd deels in België gemaakt. In dit bericht vind je een overzicht met meer informatie.

De drie genomineerden (klik op de titel voor de trailer):

Adama

Poster AdamaRegie: Simon Rouby
Script: Julien Lilti & Simon Rouby
Productie: Naïa Productions, Pipangaï Production, France 3 Cinéma (3x Frankrijk)

Adama is een twaalfjarige jongen uit een afgelegen kustdorpje in West-Afrika. Voorbij de duinen is verboden gebied, want volgens de legende leven daar alleen maar oorlogszuchtige geesten. Wanneer zijn oudere broer Samba op een dag verdwijnt, begint Adama aan een wanhopige zoektocht. Hij ontdekt dat het geen geesten zijn die Samba ontvoerden, maar Europeanen die soldaten komen halen om in de Eerste Wereldoorlog te vechten.

Shaun the Sheep The Movie

Shaun the Sheep Movie PosterRegie: Richard Starzak & Mark Burton
Script: Richard Starzak & Mark Burton
Productie: Aardman Animations (Verenigd Koninkrijk), StudioCanal (Frankrijk)

In de familiefilm zorgt het kattenkwaad van Shaun ervoor dat de boer van de boerderij in de grote stad belandt. Samen met herdershond Bitzer en de kudde schapen probeert Shaun om de arme man te redden. Wat volgt, is een groots avontuur waarin de wollige personages zich onopgemerkt een weg door de stad proberen te banen. Opvallend is dat de komedie geen dialogen bevat en puur visuele humor brengt.

Song of the Sea

Song of the SeaRegie: Tomm Moore
Script: William Collins
Productie: Cartoon Saloon (Ierland), The Big Farm (België), Nørlum (Denemarken), Superprod (Frankrijk), Mélusine (Luxemburg)

Het verhaal draait om Ben en zijn zusje Saoirse, het laatste zeehondenkind. Samen met hun vader wonen ze in een vuurtoren. Hun grootmoeder vindt dat niet goed genoeg en neemt de twee mee naar de stad. De kinderen zijn het daar echter niet mee eens en lopen samen weg. Onderweg naar hun vertrouwde huis aan de zee belanden ze in een sprookjesvolle wereld die Ben herkent uit de verhalen die hun moeder vroeger vertelde. Een wereld uit de Ierse folklore, vol magische personages die enkel kunnen overleven als Saoirse op tijd haar stem vindt om het ‘lied van de zee’ te zingen.

Zes juryleden en duizenden stemmers

De nominaties werden gekozen door een commissie die bestond uit drie European Film Academy-bestuursleden en drie vertegenwoordigers van de Europese CARTOON-organisatie. Dit jaar waren dat respectievelijk Antonio Saura (producent bij Zebra Producciones uit Spanje), Marcel Jean (artistiek directeur van het Franse Annecy-festival), Anja Šošić (producent bij Human Ark uit Polen), Petteri Pasanen (producent bij Anima Vitae uit Finland), Iain Harvey (producent bij The Illuminated Film Company uit het Verenigd Koninkrijk) en Jacques-Rémy Girerd (producent bij het Franse Folimage).

Ruim 3.000 leden van de European Film Academy zullen binnenkort kunnen stemmen op hun favoriet. De winnaar wordt op zaterdag 12 december 2015 bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie in Berlijn.

Harde concurrentie

Dit jaar is het moeilijk om de winnaar te voorspellen. Alle genomineerden hebben hun eigen kwaliteiten. Adama is een aangrijpend oorlogsrelaas met een bijzondere look en het meest volwassen verhaal van de drie. Shaun is stop-motionslapstick van het hoogste niveau met een eenvoudig verhaal dat jong en oud aan het lachen krijgt. Song of the Sea brengt dan weer een fantasievol en stijlvol sprookje met magische, Keltische ingrediënten.

Lastig kiezen, maar als we toch een gokje moeten wagen: Aardman brengt al jaren kwaliteit en in dat opzicht is Shaun weinig vernieuwd, Adama is misschien iets te deprimerend voor het publiek, waardoor de handgetekende prent van Cartoon Saloon wel eens met de prijs aan de haal zou kunnen gaan. Afwachten maar…

Geplaatst door onder Awards, België, Films