30/09/2015

Typewriterhead wint wildcard voor animatie

Op het Nederlands Film Festival werden zopas de wildcards uitgereikt. Met die prijzen voor fictie, documentaire en animatie wil het Nederlands Filmfonds jong talent stimuleren en hen een duwtje in de rug geven in de richting van een eerste professionele korte film.

Typewriterhead van Eric GiessmannDe wildcard voor animatie ging dit jaar naar Typewriterhead van Eric Giessmann, een Duitse animator die afstudeerde aan de AKV | St. Joost Academie. Hij volgt Valerie Chang op, die in 2014 voor haar film Pepe Luu de allereerste animatiewildcard kreeg.

Behalve de nationale eer is aan de wildcard ook een bedrag van 40.000 euro gekoppeld, dat de winnaar kan gebruiken voor de volgende film. Naast de financiële steun voorziet het Filmfonds ook begeleiding en krijgt de winnaar twee jaar de tijd om de volgende animatiefilm te maken.

Winnaars wildcards 2015In de korte animatiefilm Typewriterhead staat een man met een schrijfmachine als hoofd centraal. Hij probeert zijn wilde gedachten onder controle te houden, maar dat is niet zo eenvoudig. Het resultaat is onderaan in dit bericht te bekijken.

Een speciale vermelding was er voor Just a Biopic van Renske Cuijpers, die afstudeerde aan de HKU. Zij krijgt 5.000 euro van het Nederlands Filmfonds om een nieuwe, korte animatiefilm te ontwikkelen.

Just a Biopic van Renske CuijpersHaar film omschrijft ze als “een geanimeerde biografie met verrassende wending. De film schetst de levensweg van een enkel individu, maar zijn leven staat tegelijkertijd symbool voor de levens van een hele grote groep. Just a Biopic is een aanklacht tegen hoe er in de maatschappij waarin wij leven met sommige levens wordt omgegaan.”

Korte animatiefilm Typewriterhead

Trailer voor Just a Biopic

(Via NFF)

Geplaatst door onder Awards, Eigen bodem, Kortfilms, Nederland