21/09/2015

Trailer voor oorlogsfilm Cafard

Twee jaar na ons eerste bericht kun je straks een nieuwe animatiefilm van eigen bodem in de bioscoop bewonderen. Cafard is het avondvullende debuut van de Belgische regisseur Jan Bultheel, die eveneens het script schreef en de bijzondere, grafische wereld creëerde.

Poster CafardAnders dan de meeste animatiefilms is deze prent niet geschikt voor kleine kinderen. Het verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog en is gebaseerd op historische gebeurtenissen. De titel – Frans voor kakkerlak – verwijst naar de al even taaie voertuigen van een Belgische legereenheid. De synopsis luidt als volgt:

1914, Oostende. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt samen met zijn neef en trainer dienst bij het prestigieuze ACM-korps, de allereerste tankdivisie ter wereld. Omdat de zwaar gebouwde pantserwagens in de Vlaamse modder wegzakken, wordt Jean overgeplaatst naar het oostfront en wordt hij tegen zijn zin meegesleurd in een dramatische wereldreis die zijn wereldbeeld voorgoed zal veranderen.

CafardVoor de film werd motion capture gebruikt, een techniek waarbij opnames van acteurs verwerkt worden tot digitale, manipuleerbare 3D-modellen die vervolgens met de computer bewerkt worden. Bekende ‘realistische’ figuren die zo tot leven zijn gebracht zijn de blauwe wezens uit Avatar of de helden uit Teenage Mutant Ninja Turtles. Of de volledig geanimeerde films The Adventures of Tintin en Monster House. In Cafard werd echter – zowel om economische als artistieke redenen – gekozen om een eigenzinnig, abstract uiterlijk na te streven.

Naast een authentieke look bevat de film ook echte, sappige dialecten. Een aantal van de West-Vlaamse rollen werd ingesproken door acteurs Wim Willaert, Sebastien Dewaele en Maarten Ketels. Onderaan in dit bericht vind je een fijn voorproefje van de geanimeerde prent.

Cafard is een Europese coproductie van Tondo Films (België), Topkapi Films (Nederland) en Superprod (Frankrijk). Het resultaat draait vanaf 23 september 2015 in de Belgische zalen en gaat vanaf 22 oktober 2015 in Nederland in première bij LAB111 in Amsterdam.

Trailer voor Cafard

Geplaatst door onder België, Eigen bodem, Films, Nederland, Trailers