04/07/2015

Ticking Away zoekt crowdfunding

De Nederlandse animator/illustrator Michael Sewnarain werkt al jaren aan Ticking Away. Niet aan één stuk, maar telkens in zijn vrije tijd tussen allerlei opdrachten. Het is een tijdrovend proces dat filmmakers vast bekend in de oren klinkt. Dit jaar hoopt hij de productie eindelijk af te ronden.

Ticking Away (Michael Sewnarain)Centraal in de korte tekenfilm staat een toegewijde klokkenmaker. Hij is een eigenaardige man die helemaal opgaat in zijn werk, tot hij op een avond een vreemd horloge ter reparatie krijgt aangeboden.

Bij het schrijven van het verhaal liet Sewnarain zich inspireren door zijn jeugd, vertelde hij: “Mijn vader repareerde vroeger vaak klokken en horloges. Naast zijn baan in het Stedelijk Museum was dat een hobby van hem. Ons flatje in Amsterdam-Oost hing dan vaak vol met verschillende uurwerken. Als ik een zware dag op school had, dan zette ik de klokken de avond ervoor stiekem allemaal stil zodat ik rustig kon slapen. Mijn vader kon daarna dagen bezig zijn om uit te vogelen waarom alle klokken zo plotseling gestopt waren.”

Ticking Away (Michael Sewnarain)Naast het script en de regie nam Sewnarain ook de handgetekende animatie voor eigen rekening. Alles werd frame per frame met de hand tot leven gebracht, op digitale wijze. “Ik tekende op een Cintiq om de productie praktisch en betaalbaar te houden. Tegenwoordig is er qua expressiviteit nauwelijks verschil meer met tekenen op papier. En omdat het direct digitaal is, geeft het mij veel controle over het artwork. Daar hebben we tijdens de compositing en inkleuring veel profijt van. Ook de achtergronden zijn op dezelfde manier met de hand geschilderd.”

Die achtergronden werden verzorgd door illustrator Brun Croes en de muziek werd gecomponeerd door Reinhard Vanbergen van de band Das Pop. Het tikkende tekenfilmpje van ruim negen minuten heeft de ervaren Willem Thijssen van CinéTé als producent. Die hoopt met Ticking Away een derde Oscar aan zijn erelijst toe te voegen, na A Greek Tragedy en Father and Daughter. Bij Fabrique Fantastique wordt momenteel door een Nederlands-Belgisch team gewerkt aan de inkleuring en compositing van de animatiefilm. De animatie is grotendeels klaar, met uitzondering van wat kleinigheden die hier en daar bijgewerkt moeten worden.

Ticking AwayHet passieproject van Sewnarain heeft nog een laatste duwtje in de rug nodig. Om de productie tot een goed einde te brengen, wenden de makers zich voor het eerst tot crowdfunding. Zo hopen ze met de steun van het publiek 10.000 euro in te zamelen. Iedereen kan een bijdrage leveren via CineCrowd. Afhankelijk van het bedrag krijg je daarvoor verschillende beloningen zoals een poster, gesigneerde dvd, filmticket voor de première of een artboek met schetsen, storyboards en meer. Voorlopig hebben ze al meer dan dertig procent van het streefbedrag gehaald.

In de onderstaande video’s wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht en zijn enkele veelbelovende (onafgewerkte) beelden uit de tekenfilm te zien. De klok tikt, want het is de bedoeling dat alles in augustus afgewerkt is. Aan ambitie ontbreekt het de makers niet. Zij zien in Ticking Away een kandidaat voor de Nederlandse Oscarinzending. De film gaat later dit jaar in première op een Nederlands festival, om nadien het internationale circuit af te reizen. Meer informatie vind je op deze blog en Facebookpagina.

Promotievideo’s Ticking Away

Geplaatst door onder België, Films, Nederland