06/05/2015

April and the Twisted World in première in Annecy

April and the Twisted World (Avril et le monde truqué) is een langverwachte film die ons een zeldzame mix brengt van handgetekende animatie en een interessant avontuur met steampunkelementen.

Avril et le monde truquéHet verhaal speelt zich af in 1941, in een alternatieve versie van Parijs waar twee Eiffeltorens staan en Napoleon V aan de macht is. Moderne technologie is er niet in de grijze, vervuilde wereld; de meeste machines werken op steenkool en stoomkracht. April is een jonge vrouw die alleen woont met haar pratende kat Darwin. Haar vader en moeder waren wetenschappers die, net als heel wat van hun collega’s, op mysterieuze wijze zijn verdwenen.

Op een dag maakt ze kennis met Julius, een straatjongen die beweert dat hij haar maffe grootvader kent. Gedreven door de hoop om haar familie terug te zien, begint April aan een spannende reis. Samen met Julius ontdekt ze dat er een gevaarlijke organisatie achter de ontvoeringen zit…

April and the Twisted WorldRegisseurs van de animatiefilm zijn Franck Ekinci en Christian Desmares. Die eerste schreef het script samen met Benjamin Legrand (Snowpiercer). Art director Jacques Tardi ontwierp de fantasievolle wereld. Hij is een Franse striptekenaar die vooral bekend is van de reeks over Adèle Blanc-Sec (Isabelle Avondrood). Bij de Franstalige stemmencast zijn enkele bekende namen terug te vinden, onder wie de Franse actrice Marion Cotillard, acteur Jean Rochefort en de Belgische acteur/regisseur Bouli Lanners.

Het mooie plaatje waarop April uitkijkt over Parijs is het recentste stukje beeldmateriaal. De overige afbeeldingen in dit bericht komen uit de oude pilot voor de film. Daarin was te zien hoe een piepjonge April en haar ouders op de vlucht slaan voor de politie. Helaas is die video niet meer toegankelijk.

Un monde truqué (pilot)De stijlvolle tekenfilm is een internationale samenwerking van producenten uit Frankrijk (Je Suis Bien Content, StudioCanal, Tchack), België (Need Productions) en Canada (Kaïbou Production, TouTenKartoon). In de Belgische provincie Luik werd aan de prent geanimeerd bij Waooh! en zorgde de studio Digital Graphics voor de visual effects en compositing. Uit Waalse hoek kwam ook financiële steun van onder andere het Wallimage-fonds en de omroep RTBF.

In België brengt O’Brother Distribution het resultaat op 14 oktober 2015 uit in de bioscoop. Een Nederlandse releasedatum is er nog niet. April and the Twisted World gaat volgende maand in première in Frankrijk, waar de film deel uitmaakt van de competitie op het animatiefilmfestival in Annecy.

Geplaatst door onder België, Films