11/03/2015

HAFF arriveert volgende week in Utrecht

haff2015Dertig jaar oud wordt het Holland Animation Film Festival (ook wel HAFF genoemd). Dat wordt gevierd met vijf dagen aan animatiekunst. Vroege vogels kunnen hun dagen al om half tien beginnen met de ‘Meet de filmmakers’-sessies. Niet zo’n vroege vogel? Wees niet getreurd, want de rest van de dag is er nog veel meer te beleven.

Nederlandse animatiegrootheid Paul Driessen wordt eind maart 75 jaar, en dat wordt gevierd met een retrospectief verspreid over twee programmablokken. Hedendaagse animatie krijgt ook de nodige aandacht, met maar liefst drie programmablokken – 55 films van eigen bodem werden er geselecteerd. Nederlandse studentenanimatie staat nog eens extra in de kijker met ‘BesteBuren: Studentenfilms uit Vlaanderen en Nederland’, een Nederlands-Vlaamse compilatie die vorige maand ook op het Anima-festival in Brussel op het programma stond.

When Marnie Was ThereSinds enkele jaren heeft het HAFF een competitie voor geanimeerde langspeelfilms van over de hele wereld. Deze selectie biedt de gelegenheid niet te missen parels als Cartoon Saloons Song of the Sea, Disneys Oscarwinnaar Big Hero 6, en Studio Ghibli’s When Marie Was There in te halen, of gedurfde, onafhankelijke producties zoals de Spaanse horrorkomedie Possessed en het mythologische Hôtel 12 Étoiles te ontdekken. Mis ook de vertoning van Aardmans stop-motionfilm Shaun the Sheep niet, alsook de masterclass van de makers.

Bijzonder interessant zijn de ‘Winner’s Choice’-filmprogramma’s, die gecureerd zijn door de HAFF Grand Prix-winnaars van vorig jaar. Het is een traditie die elk jaar weer zorgt voor verrassende ontdekkingen en nieuwe inzichten in het oeuvre van de betreffende filmmakers.

Het Holland Animation Film Festival vindt van 18 tot en met 22 maart 2015 plaats in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Kijk voor het volledige programma en meer informatie op de website van het festival.

Leader voor HAFF 2015

Geplaatst door onder Festivals