01/02/2015

Vooruitblik op Pictoplasma-festival

Deze lente zal Pictoplasma Conference zijn elfde editie beleven in Berlijn. Het festival uit Duitsland biedt drie dagen aan inspirerende presentaties op het gebied van karakters.

Pictoplasma is één van ‘s werelds hipste en oogstrelendste festivals op het gebied van karakterontwerp en -animatie. Iedere lente zet het Berlijn op zijn kop met kleurrijke exposities en verdiepende presentaties van ontwerpers uit alle hoeken van de wereld. Voor de doorgewinterde animatiefestivalbezoeker is Pictoplasma een verfrissende ervaring die nieuwe inzichten kan verschaffen. Het festival draait namelijk minder om film(ische verhalen) en meer om de karakters zelf. Ons favoriete medium animatie heeft er zeker zijn plek, maar deelt het podium met illustratie en grafisch ontwerp.

Pictoplasma2015B Het thema ‘form follows empathy’ zal als rode draad door de programmering lopen. De titel breekt met het aloude principe ‘form follows function’, wat inhoudt dat het ontwerp van iets (een website, een bureau, een karakter) gebaseerd wordt op de functie die het zal hebben. Met dit thema maakt Pictoplasma een stevig statement over karakterontwerp, waarbij het inlevingsvermogen minstens net zo belangrijk is als zijn functie. De programmering van het festival zal onderzoeken hoe design voor een sterke emotionele band met objecten kan zorgen.

De eerste twaalf sprekers zijn inmiddels bekend gemaakt en die beloven veel goeds. Op de planning staan onder andere Andy Ristaino, lead designer van Adventure Time, studio Tado, merchandisingmakers voor opdrachtgevers als Nickelodeon en LucasArts, en animator Lucas Zonatto, die onder andere de populaire app DRAWNIMAL maakte.

Bekijk de website van het festival voor meer sprekers en informatie. Animatieblog gaat het festival van begin tot eind meemaken en brengt uiteraard verslag uit.

(Beeld bovenaan (c) Yomsnil, beeld rechts (c) Stefano Colferai)

Geplaatst door onder Festivals