05/02/2015

Job, Joris en Marieke maken zich op voor de Oscars

Komende dinsdag stapt de Nederlandse animatiestudio Job, Joris & Marieke op het vliegtuig naar Amerika om A Single Life te promoten, hun korte film die kans maakt op een Oscar.

A Single LifeAfgelopen maand werd bekend dat, voor het eerst sinds Father and Daughter in 2000, er een Nederlandse film is genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Beste Korte Animatiefilm’. De makers van de ultrakorte animatie A Single Life, Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw, kregen daardoor de kans om op tour te gaan met het Amerikaanse ACME Filmworks. Samen met de andere vier kanshebbers reist A Single Life langs verschillende studio’s (o.a. Disney, Apple en Pixar) en theaters in San Francisco en Los Angeles.

Wij waren benieuwd hoe deze tijd er voor het animatietrio uit zal zien, dus mailden we ze.

Animatieblog: Welke effecten heeft jullie nominatie in Nederland?

Joris: Het is erg leuk om te merken dat het zo leeft in Nederland. We krijgen absurd veel mails en interviews. Zelfs van vreemden krijgen we felicitaties, en alle Nederlandse media willen aandacht aan ons besteden. Het is een beetje te vergelijken met het Nederlands Elftal; normaal zijn de meeste mensen er niet heel erg mee bezig, maar als het Nederlands elftal bijna wereldkampioen wordt, is iedereen fan.

Wat hopen jullie met de tour te bereiken?

Joris: We willen de tour vooral zien als een hele leuke tijd. Super inspirerend en we leren vast boeiende mensen kennen. Ik durf niet meteen te zeggen dat we daar als studio concreet voordeel uit halen. Het zal niet zo zijn dat Pixar ons nu gaat inschakelen voor iets. Wij zijn ook heel tevreden met de studio die we hebben, dus ‘het maken in Hollywood’ was nooit een ambitie van ons. Het zal voor de film wel veel goed doen die tour, en wie weet houden we er een goed contact aan over. We zullen het zien. Het is daar lekker weer, dus op een terras zitten, zwemmen of voetballen, is ook niet verkeerd.

Naar welk studiobezoek kijken jullie het meeste uit?

Joris: Toch wel Pixar denk ik. Die zijn toch wel onovertroffen qua CGI-films. Vooral de films van wat jaren terug waren ook verhalend geweldig.


De gezichten achter Job, Joris en Marieke.

Jullie hebben via social media meegedeeld dat jullie nog twee smokings en een jurk nodig hadden. Hebben jullie die inmiddels gescoord?

Joris: Nou, we zijn er nog mee bezig. Marieke heeft drie jurken aangeboden gekregen om tussen te kiezen. Lisa (de vrouw van Job) is er geloof ik nog mee bezig en Job en ik weten nog niet zeker welk pak we aan gaan hebben. Maar via sociale media krijgen we goede tips!

Wat verwachten jullie van de uitslag? Durven jullie te hopen dat A Single Life de Oscar wint?

Joris: Ja, daar durf ik best op te hopen. Als je zo ver kan komen, dan kun je in principe nog wel winnen ook. Er zijn inmiddels al veel duurdere films van grote studio’s afgevallen, dus op zich maakt het niet zo gek veel uit, een underdog te zijn daar. Ik durf er wel van te dromen. Wat er van komt als we winnen weet ik echt niet. Eventjes heel veel pers, en daarna rustig doorwerken aan de volgende projecten. We praten graag over ons werk. En daarbij zien we het ook als onze taak A Single Life zoveel mogelijk te promoten. Maar het kost wel erg veel tijd. We zien er stiekem naar uit om na de uitreiking weer op ons gemak op de studio aan onze nieuwe film te gaan werken. En tussendoor de Oscar een beetje oppoetsen.

Alle genomineerden uit de 24 Academy Awards-categorieën vind je op de Oscarwebsite. De uiteindelijke winnaars, waaronder dus die voor Beste Korte Animatiefilm, worden op 22 februari 2015 bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie. Deze is online te volgen, maar begint wel pas om 1 uur ‘s nachts Nederlandse tijd.

Geplaatst door onder Interviews, Nederland