23/01/2015

Dreamworks Animation sluit dochterstudio PDI

How to Train Your Dragon 2De recentste films van DreamWorks Animation deden het niet zo goed in de bioscoop. How to Train Your Dragon 2 en The Croods waren een (financieel) succes, maar Mr. Peabody & Sherman, Turbo en Rise of the Guardians waren dat niet. Zelfs de spin-off Penguins of Madagascar bracht onverwacht de helft minder op dan de razend populaire Madagascar-saga.

Door de tegenvallende cijfers heeft het management nu beslist om de Amerikaanse dochterstudio op te doeken. De deuren van PDI/DreamWorks gaan dicht, waardoor ongeveer vijfhonderd mensen op zoek moeten naar een nieuwe baan. Sommigen zullen de kans krijgen om bij DreamWorks’ hoofdstudio in Glendale aan de slag te gaan.

DreamWorks Animation bestaat uit verschillende animatiestudio’s in Californië: de hoofdstudio in Glendale en een dochterstudio in Redwood City, genaamd PDI/DreamWorks. Daarnaast is er samen met Technicolor een afdeling opgericht in Bangalore (India) en wordt er in China gebouwd aan Oriental DreamWorks in Shanghai.

Toegangsbord PDI/DreamworksPDI (Pacific Data Images) was een studio die werd opgericht in 1980 en oorspronkelijk visual effects maakte, tot het in 2000 werd opgekocht door DreamWorks Animation. Ruim vijftien jaar werd er aan heel wat films gewerkt, waaronder DreamWorks’ allereerste computerprent Antz en de bekende Shrek– en Madagascar-reeksen. Recent werd er geanimeerd aan Mr. Peabody and Sherman en Penguins of Madagascar.

De komende jaren hoopt de animatiestudio honderden miljoenen te besparen. Naast het afdanken van personeel worden ook de budgetten van toekomstige animatiefilms ingeperkt. Zo zal Trolls ‘slechts’ 120 miljoen dollar (106 miljoen euro) kosten in plaats van de bijna 150 miljoen dollar (133 miljoen euro).

Al die drastische besparingen hebben uiteraard een invloed op het releaseschema. Zo wordt de productie flink teruggeschroefd. “Drie films per jaar maken was te ambitieus”, vertelde topman Jeffrey Katzenberg. “De hoogste prioriteit voor DreamWorks Animation is het afleveren van consistent creatief en financieel succes. Ik ben ervan overtuigd dat dit [nieuwe] strategische plan geweldige films zal opleveren, betere bezoekersaantallen en een groeiende winst voor al onze activiteiten.”

Madagascar 3: Europe's Most WantedEerder deze maand stapte chief creative officer Bill Damaschke op. Twee ervaren vrouwen staan nu aan het hoofd van DreamWorks’ animatiefilmstudio: Bonnie Arnold en Mireille Soria. De nieuwe ‘Co-Presidents of Feature Animation’ werkten als producenten mee aan de How to Train Your Dragon– en Madagascar-succesreeksen.

“We bereikten wel een hoge productiecapaciteit, maar schoten tekort op het creatieve niveau. Daarom hebben we de creatieve leiding aangepast”, aldus Katzenberg, die zich weer meer op films wil concentreren. “Veel van mijn tijd was gericht op de groei van het bedrijf, zoals de uitbreiding in China. Nu is het tijd om mijn aandacht weer op de hoofdzaak te richten en Mireille en Bonnie bij te staan. Ik blijf 100% werken aan DreamWorks Animation. Mijn tijd en mijn focus liggen nu op kaskrakers maken. We hebben er de mensen voor.”

Voortaan gaat DreamWorks Animation elk jaar twee bioscoopfilms uitbrengen: één originele en één vervolg. Dit jaar verschijnt er slechts één prent in de zalen. De nieuwe agenda (met Amerikaanse releasedata):

Captain UnderpantsHet is onduidelijk wat er gebeurt met een aantal eerder aangekondigde projecten, waaronder Madagascar 4 (18 mei 2018) en Puss in Boots: Nine Lives & 40 Thieves (21 december 2018). Mogelijk worden die opnieuw opgepikt als het weer beter gaat met de studio. Ook B.O.O.: Bureau of Otherworldly Operations (5 juni 2015) en Mumbai Musical (10 maart 2017) staan niet langer op de agenda, maar zouden wel terug in ontwikkeling zijn.

Enkel Captain Underpants verschijnt nog steeds ergens in de loop van 2017. Opvallend is dat die film geen deel meer uitmaakt van de normale pijplijn: de boekverfilming wordt niet langer door DreamWorks zelf geanimeerd. De productie wordt voor een veel goedkopere prijs uitbesteed aan Mikros. Dat is een grote, Franse studio met internationale vestigingen in Parijs, Brussel, Luik, Luxemburg, Los Angeles en Montréal. De studio’s afdeling uit Canada zou zich over Captain Underpants ontfermen. Recent werkte Mikros mee aan de eerste Asterix-computerprent (die ook deels in België werd gemaakt).

(Via Variety, ComingSoon en Cartoon Brew, foto via Wikimedia)

Geplaatst door onder Films