23/01/2015

Anima-festival onthult programma 2015

Deze week werd het programma van Anima in Brussel bekend gemaakt. Tijd om je agenda van 13 tot en met 22 februari 2015 in te vullen met een (on?)gezonde dosis animatiefilm!

Poster Shaun the Sheep The MovieDit jaar is Nederland het land in focus. BesteBuren: Studying Animation in The Netherlands stelt studenten van de afgelopen jaren voor met films en een panel van docenten, terwijl Dutch Delights korte animatiefilms van gevestigde professionals toont. En als je er toch bent, loop dan even langs de prachtige ‘stillevens in beweging’ van Maarten Isaäk De Heer. Heb je zin om zelf iets te ondernemen? Schuif aan bij de Paper Jam-workshop van illustrator Sue Doeksen.

Naast de bekende langspeelfilms als Shaun the Sheep Movie en Song of the Sea staan er ook vele titels op de planning waar ik nog nooit van gehoord heb. Husiti (2013) bijvoorbeeld, gebaseerd op een stuk Tsjechische geschiedenis. En Extraordinary Tales (2015) uit Luxemburg, met macabere verhalen van Edgar Allan Poe. Vergeet ook niet When Marnie Was There mee te pakken, voorlopig de laatste tekenfilm van Studio Ghibli.

Marlon Nowe (Disney) en Kristien vanden Bussche (LAIKA) komen over hun werk praten op het Anima-festivalOok aan de (toekomstige) professionals is gedacht met de programmalijn Futuranima. Zo geeft Disney-animator Marlon Nowe (Tangled, Big Hero 6) een masterclass van een volle dag en Kristien Vanden Bussche (Frankenweenie, The Boxtrolls) komt praten over haar werk voor stop-motionstudio LAIKA. Allebei studeerden ze animatie aan het KASK in Gent. Daarnaast kun je leren over de distributie van animatiefilms en kun je meer te weten komen over het wat en waarom van geanimeerde documentaires.

Het festival valt dit jaar samen met Valentijnsdag en speelt daar dan ook op in met het kortfilmprogramma This Thing Called Love. Wil je iets minder zoetsappigs doen met je liefje, date of alleen? Ga dan naar de Animeernacht, de absolute festivalfavoriet.

De verkoop van losse tickets start pas volgende week, maar je kan al wel de festivalpas aanschaffen voor maar €65. Kijk voor meer informatie over Anima en het programma op de website van het festival. Animatieblog zal aanwezig zijn, dus wie weet zien we je daar!

Geplaatst door onder België, Festivals