10/11/2014

Vooruitblik op BLIK (15 november 2014)

Poster BLIK 2014 (ontwerp: Dries Bastiaensen)Zaterdag 15 november 2014 vindt in de Belgische stad Gent de eerste editie plaats van BLIK. Dat is een nieuw festival waarbij animatie de rode draad vormt. In tegenstelling tot veel festivals wordt de programmatie niet gedomineerd door louter een overvloed aan animatiefilms.

Centraal op het evenement staan de makers zelf. Dat zijn in de eerste plaats animators – van die echte diehards die zelfs dromen in 24 plaatjes per seconde – maar verfrissend is dat er op het festival ook creatievelingen komen spreken die op een andere manier met het medium verweven zijn.

Verschillende Nederlandse en Belgische animators zullen hun werk uit de doeken doen, onder wie animator/illustrator Han Hoogerbrugge (bekend van zijn onverbloemde blik op de actualiteit), animator Emma De Swaef (Cartoon d’Or-winnaar Oh Willy…) en animator/illustrator Michélé De Feudis (die onder andere over het nieuwe project The Baron zal praten; een game én animatieserie over de bekende figuur uit Münchhausen).

Kabouter WesleyAnimator en Kabouter Wesley-bedenker Jonas Geirnaert komt met Julie Mahieu spreken over de nieuwe fictieserie waar ze samen aan schrijven. Boerke-stripmaker Pieter De Poortere plant dan weer een oversteek naar geanimeerde series, terwijl Pedro Van der Eecken van The Image & Sound Factory zich buigt over het geluid en de klankopnames van (animatie)films. Luc Van Driessche, producent van de Gentse studio Creative Conspiracy, zal zijn licht laten schijnen op het produceren van animatiefilms en -series.

De dag wordt afgesloten met twee vertoningen: Dario van Vree stelt de kersverse oogst met het beste van het Amsterdamse KLIK!-animatiefestival voor en IngeBLIKT bevat een compilatie met korte films gemaakt of geselecteerd door de sprekers van de voorbije dag.

’s Avonds wordt er een vers blik gezelligheid opengetrokken in het Sphinx Café, waar voor de gelegenheid een heuse BLIK-piñata omhoog wordt gehesen (die later vast flink wordt afgeranseld door een vrolijke meute festivalbezoekers).

Kaartjes zijn te koop aan de deur. Aangezien het de eerste keer is dat BLIK plaatsvindt, is het moeilijk om in te schatten hoeveel animatieliefhebbers zich op die dag vol inspiratie zullen storten. Wil je zeker zijn van een plaats, dan raden we je aan om alvast op voorhand een ticket te kopen bij de Gentse stripwinkel EPIC. Het volledige programma en meer informatie vind je op deze website. Om de locatie (Sphinx Cinema) helemaal klaar te maken voor het blikverruimende evenement, organiseert SKETCH op 11 november 2014 een namiddag waarbij iedereen de ramen van het Sphinx Café mag komen betekenen rond het ‘blik’-thema.

Festivaltrailer door Kristof Jakiela

(Poster door Dries Bastiaensen)

Geplaatst door onder België, Evenementen, Trailers