19/11/2014

Nieuwe concept art voor The Good Dinosaur

Volgend jaar – een jaar later dan gepland – verschijnt de langverwachte dinosaurusfilm van Pixar in de bioscoop. The Good Dinosaur laat zien wat er gebeurd zou zijn als er 65 miljoen jaar geleden geen grote asteroïde neerstortte op aarde en alle dinosaurussen gewoon bleven leven.

Peter Sohn (Pixar)Centraal in het avontuur staat de vriendschap tussen een jonge dinosaurus (Arlo) en een mensenjongetje (Spot). De computerfilm wordt het avondvullende debuut van regisseur Peter Sohn, die Bob Peterson in 2013 verving. Behalve een regisseurswissel is er ook aan het verhaal gesleuteld, vertelt Sohn aan de LA Times:

“De kern van het verhaal is ongewijzigd. Het blijft gaan om een jonge dinosaurus die opgroeit. Maar de wereld is veel veranderd. Natuur is een karakter geworden. Toen Bob aan de kant werd gezet, probeerde ik de film zo goed mogelijk te steunen. De film was als een kind dat moest opgevoed worden. Het belangrijkste was hoe we ervoor moesten zorgen… De originele visie van de film bewaren en tegelijk proberen te verbeteren.”

Artwork voor The Good DinosaurSohn kreeg de baan nadat hij een nieuwe, mogelijke versie van de film in storyboards presenteerde, aldus producente Denise Ream. Sommige ideeën van ex-regisseur Peterson, zoals de dino’s die als Amish-boeren leefden, werden overboord gegooid en moesten wijken voor nieuwe elementen zoals de natuur als tegenstander.

Dat de productie niet vlot verliep, zorgde voor problemen bij de animatiestudio: The Good Dinosaur had een nieuwe regisseur en een beter verhaal nodig. De prent werd een jaar uitgesteld, waardoor Pixar in 2014 geen enkele film had en vijftig mensen moest afdanken. “Het was een dramatische gebeurtenis voor Pixar”, vertelt Jim Morris, general manager en executive vice president of production. “Het was erg lastig voor het bedrijf. De meeste studio’s hadden gezegd: ‘De film is oké. Hij is niet slecht.’ En hij was niet slecht, maar ook niet geweldig. En wij wilden een geweldige film.”

Artwork voor The Good DinosaurUiteindelijk werd Peter Sohn van coregisseur gepromoveerd tot regisseur. Bij Pixar werkte hij jaren als animator, story artist en stemacteur aan verschillende films, maar als regisseur had hij alleen de korte film Partly Cloudy ingeblikt. Om de relatief onervaren Sohn bij te staan, schakelde producente Ream enkele Ratatouille-veteraren in, onder wie production designer Harley Jessup en director of photography lighting Sharon Calahan.

Bob Peterson blijft volgens Morris nog steeds bij Pixar. Hij werkt als schrijver mee aan Inside Out van Pete Docter en aan Finding Dory van Andrew Stanton.

Als je het nieuwe artwork (onderaan) vergelijkt met het oude (bovenaan), valt op dat het model van Arlo wat werd aangepast: zijn snuit is minder lang en zijn neusgaten zijn iets kleiner. Wellicht om hem wat jonger en schattiger te maken?

Het resultaat verschijnt vanaf 25 november 2015 in de Nederlandse zalen. De Belgische release draait iets later in december 2015 in de bioscoop.

Nieuwe concept art voor The Good Dinosaur (klik voor hoge resolutie)

Artwork voor The Good Dinosaur

Geplaatst door onder Afbeeldingen, Films